Mary Maggic: Artist talk (Alien knowledging) v Praze

TZ: Fakulta humanitních studií Karlovy univerzity a SVĚTOVA 1 pořádají Mary Maggic: Artist talk (Alien knowledging) v Praze. 

Artist talk relizovaný ve spolupráci s Fakultou humanitních studií Karlovy univerzity a SVĚTOVA 1 se uskuteční ve čtvrtek 23.5. v 18:00 v prostorách fakulty na adrese Pátkova 2137/5, 182 00 Praha 8 v Aule Jana Sokola. Vaše přítomnost by byla významným a cenným doplňkem této akce.

Artist talk bude věnovaný umělecké praxi Mary Maggic kteří se zabývají tématy xenofeminismu, klíčovému posthumanistickému feministickému manifestu současnosti, který volá po zkoumání potenciálu technologií jako prostředku k genderovému osvobození. Během pásma přednášek probádáte odcizení v našich tělech, prostředích i molekulách a ponoříte se do umělecké práce Mary Maggic. Na úvod promluví Denisa Tomková M.Sc., Ph.D. (FHS), projekt představí Zai Xu (SVĚTOVA 1) a potom se můžete těšit už na samotné Mary Maggic a jejich přednášku.

Přednášky budou v angličtině.

Mary Maggic (1991, Los Angeles) jsou nebinární čínsko-americké umělectvo a badatelství. Zabývá se nejasnými průsečíky tělesné a genderové politiky a kapitalistického ekologického odcizení. Absolvovali magisterské studium na MIT Media Lab (Design Fiction) a v roce 2019 byli v rámci Fullbrightova stipendia na rezidenci v indonéské Yogyakartě, kde zkoumali javánský mysticismu a znečistění plastem. Za svůj projekt „Open Source Estrogen“ získali čestné uznání Prix Ars Electronica ’17 a v roce 2022 Knight Arts+ Tech Fellowship. Vystavovali po celém světě, včetně Kunsthal Charlottenbork (DK), Fellowship, and their work has exhibited internationally including Kunsthal Charlottenborg (DK), Centre de Cultura Contemporánia de Barcelona (ES), Philadelphia Museum of Art (US), Science Gallery London (UK), Migros Museum of Contemporary Art (CH), Haus der Kulturen der Welt (DE), Jeu de Paume (FR), Museum of Contemporary Art Tuscon (US), Haus der elektronischen Kunst (CH), Institute of Contemporary Arts London (UK), Art Laboratory Berlin (DE), Akbank Sanat (TR) a Jogja National Museum (ID). Jsou součástí online networku Hackteria: Open Source Biological Art, kolektivu laboratorního divadla Aliens in Green, asijského feministického kolektivu Mai Ling Vienna a také přispívají k radikálnímu syllabu projektu Pirate Care a Cyberfeminism Index.

As We Grow je náš 14denní vzdělávací a výzkumný program probíhající ve SVĚTOVA 1 a na field tripech do přírody, dílen, loděnic či dalších institucí. Jeho jádrem je mezigenerační dialog a související výměna zkušeností mezi vystavujícími vybranými z open callu a vedoucím umělcem*umělkyní. Každá iterace je jedinečná a navržena v dialogu se všemi zúčastněnými. AWG podporuje postoj k učení prostřednictvím tvorby a vyvrcholí skupinovou výstavou. V roce 2023 jsme program rozšířili a zaměřili na podporu začínajících umělců*umělkyň. Letošní iteraci povede Mary Maggic (1991, Los Angeles), usídlený ve Vídni.