Společnost Jindřicha Chalupeckého zahajuje výstavu Eloïse Bonneviot & Anne de Boer v NTK

Výstava Pohlceni v hloubi houští II otevírá spekulativní budoucnost života ve městech

Zahraniční autorské duo Eloïse Bonneviot (FR) & Anne de Boer (NL) představí v Praze na pozvání Společnosti Jindřicha Chalupeckého projekt kombinující sochařskou praxi s digitálním obsahem. Instalace zahrnuje unikátní propojení fyzických objektů v podobě věží, vlajek a interaktivního herního stolu s video sekvencí příběhu o civilizaci pomalu ale jistě zarůstající vegetací.

Ekologický podtón projektu se plně rozvine během několika živých herních setkání, kdy budou mít účastnice a účastníci možnost představit si budoucnost života v Praze z pozice jeho rozličných, nejen-lidských obyvatel.

Místo konání: Galerie NTK, Technická 6, Praha 

Vernisáž: čtvrtek 18. dubna 2024 od 18:00

Termín konání: 19.4. – 2.5.2024
Otevřeno: pondělí – neděle 10:00 – 18:00 hod

Kurátorka: Veronika Čechová

Produkce: Ondřej Houšťava, Zuzana Šrámková

Grafický design: Petr Kněžek

Jak můžeme posílit celkovou odolnost ohřívajícího se města? Jak se projevy změny klimatu zhmotňují v životě obyvatel Prahy a co to znamená pro ekosystémy města?  To jsou některé z otázek, na něž bude imaginativní formou hledat odpověď dílo uměleckého dua Eloïse Bonneviot & Anne de Boer.

Projekt funguje na principu hry kombinující virtualitu s principy klasických RPG her (zkratka z angl. Role Playing Game), v českém kontextu známých také jako „hry na hrdiny“. Herní setkání, která se v průběhu výstavy nabízí publiku na základě registrace zdarma, povedou zúčastněné k vymýšlení nových možnosti estetických a ekologických intervencí v městském prostoru. Zážitkový a zábavný aspekt hry nabízí možný způsob, jak čelit složitým souvislostem ekologických katastrof v moderním městském prostředí, kde nás často dusí pocity viny a bezmoci.

Efekt instalace se odvíjí od aktivní účasti návštěvnic a návštěvníků, kteří svou (inter)akcí přímo ovlivňují podobu simulované krajiny a sugestivní zvukové kulisy. V průběhu trvání výstavy se uskuteční několik řízených herních setkání, která umožní interaktivní zážitek různým skupinám hráčů a hráček pod vedením uměleckého dua. Účastníci hry se budou moci vcítit do ne-lidských bytostí, které představují různé obyvatele, ale také neživé komponenty městského prostředí. Namísto obvyklého uvažování o okolním prostředí skrze potřeby člověka v průměrné délce života 73 let (celosvětový průměr lidského dožití) hra stimuluje myšlenkový posun, kdy se zúčastnění snaží osvojit pohled na svět optikou hmyzu či krátkodobě žijících rostlin a plísní. A je zde také varianta hrát v roli takřka nezničitelných, bezčasých materiálů či krajinných útvarů, cyklických klimatických jevů, nebo nebeských těles jejichž životnost se počítá i v milionech let.

Registrace na termíny herních setkání probíhá přes systém GoOut na následujícím odkazu: https://goout.net/cs/narodni-technicka-knihovna/vzxeh/

Termíny herních setkání:

Pátek 19.4. od 17:00 (ENG)

Neděle 21.4. od 15:00 (ENG)

Středa 24.4. od 14:00 (ENG / CZ)

Sobota 27.4. od 15:00 (ENG / CZ)


Eloïse Bonneviot (FR, 1986) a Anne de Boer (NL, 1987) tvoří jako umělecké duo již přes 10 let a aktuálně působí v Berlíně. Ve své praxi se zaměřují na mezidruhové vztahy, klimatickou úzkost a spekulace ohledně budování našich světů. Využívají různé typy herních prvků, pomocí nichž společně vytvářejí představy o naší budoucnosti v době ekologického kolapsu. Zaměřují se na digitální kulturu, technologie a DIY tvorbu, přičemž pečlivě vybírají materiály použité ve svých dílech z hlediska provázanosti s okolím. Jejich experimenty plodí instalace a performativní díla, která interagují s publikem i jinak než tradičními výstavními formáty. V letech 2014 až 2022 působily pod názvem Mycological Twist a mezi lety 2011 a 2020 byly součástí kolektivu HARD-CORE.

Výstava Pohlceni v hloubi houští II se koná v rámci mezinárodního projektu Islands of Kinship: A Collective Manual for Sustainable and Inclusive Art Institutions a je realizována s finanční podporou Ministerstva kultury, hl. m. Prahy, Česko-německého fondu budoucnosti a Evropské Unie.

WEB / www.sjch.cz

FACEBOOK / facebook.com/chalupecky.cz

INSTAGRAM / instagram.com/sjch_cz

Spolupořadatel: Galerie NTK

Hlavní partneři: Ministerstvo kultury ČR, Magistrát hl. m. Prahy, Česko-německý fond budoucnosti

Partneři: Státní fond kultury ČR, Městská část Praha 7, Trust for Mutual Understanding, Moravská galerie v Brně, Národní galerie Praha, PLATO Ostrava, Česká centra, Institut umění – Divadelní ústav, Centrum a nadace pro současné umění Praha, Residency Unlimited, MeetFactory, Fair Art, Biofilms

Mediální partneři: Art+Antiques, Artikl, Artyčok.tv, ArtMap, Artalk.info, Radio Wave, A2, Flash Art, GoOut