Lorem ipsum dolor

do 15. 6. / přihlášky na Design Week 2024

Každoroční přehlídka a festival designové a umělecké tvorby Czech Design Week se v letošním 11. ročníku uskuteční ve dvou výstavních prostorech. Výstavní linku již tradičního představení nejnovějších kolekcí designérů, ateliérů, studií či značek ve Výstavní síni Mánes ve dnech 5. až 8. září nově doplní kurátorská výstava mladých talentů designové a výtvarné scény „New Generation“, a to v majestátních prostorech zrekonstruovaného barokního Clam-Gallasova paláce v centru Prahy.

Festival Czech Design Week se uskuteční ve dnech od 5. do 8. září. Na zahajovací ceremoniál bude navazovat večerní afterparty ve středu 4. září ve Výstavní síni Mánes, nad kterou převzala záštitu značka Ploom.

Do 15. června jsou otevřené přihlášky pro všechny designéry, studenty, studia, ateliéry, značky a tvůrce, kteří chtějí svou tvorbu během Czech Design Weeku představit veřejnosti. Přihlášky je možné zasílat prostřednictvím webového formuláře prihlaska.czechdesignweek.com anebo na email prihlasky@czechdesignweek.com 

New Generation zde představí výběr designové a umělecké tvorby studentů, čerstvých absolventů a nových objevů napříč Českou republikou a Slovenskem. Představí autory a značky, kteří už nyní mají za sebou silné portfolio děl a kolekcí či svébytný a snadno rozpoznatelný rukopis.

Výstava tak veřejnosti nenabídne pouze designové novinky, ale skrze mladou designerskou krev také ukáže směr, kterým se český design bude v následujících letech ubírat, a která jména v českém designu budou rezonovat. Potvrdí také, že designová a umělecká tvorba v České republice je na vysoké úrovni a dokáže prostřednictvím nových tvůrců navazovat na úspěšné umělce a designéry předchozích generací a sebevědomě nás prezentovat v Česku i zahraničí.

„Festival Czech Design Week se na objevování mladých talentů v průběhu let vyprofiloval a zaměřil. Možnost představit veřejnosti souhrnný výběr mladé designové tvorby v prostorách barokní perly Clam-Gallasova paláce tak vnímáme jako jedinečné završení této snahy. Velké díky patří Muzeu města Prahy, které nám poskytlo tyto honosné prostory a na realizaci výstavy se podílí,“ uvedl ředitel festivalu Czech Design Week Lukáš Pipek. Poděkování směřují organizátoři festivalu také svým partnerům, bez jejichž podpory by Czech Design Week ani výstavu New Generation uspořádat nedokázal.

Clam-Gallasův palác patří k předním architektonickým památkám Prahy, v jehož vlastnictví se vystřídaly přední české šlechtické rody od Kinských až po Clam-Gallase, jejichž jméno palác nese. Současnou podobu paláci vtiskl jeden z nejvýraznějších evropských barokních architektů Johann Bernhard Fischer z Erlachu.

Vnitřek paláce dodnes zdobí ikonické sochy dalšího barokního velikána Matyáše Bernarda Brauna či fresky italského barokního mistra Carla Carloneho, které mohou návštěvníci oceňovat i díky rozsáhle rekonstrukci, kterou palác prošel v posledních několika letech a veřejnosti se nyní opět otevírá. Reprezentativní prostory paláce má ve své správě zmíněné Muzeum města Prahy, které pro veřejnost připravuje i pravidelné komentované prohlídky.

Prostor Výstavní síně Mánes již tradičně zaplní pří zářijovém Czech Design Weeku tematicky uchopené panelové instalace vybraných designérů, ateliérů, studií a značek, prostřednictvím kterých návštěvníkům představí aktuální designovou tvorbu, novinky a designerské kolaborace, ale i spolupráce s tuzemskými a zahraničními firmami.

Festival Czech Design Week ve Výstavní síni Mánes doprovodí také udělování 11. ročníku cen Czech Design Award, zaměřené na mladé talenty a objevy designu. Hlavním partnerem cen se letos stala sklárna AJETO v Lindavě, která umožnila realizací cen ve formě limitovaných skleněných designových váziček navržených Františkem Jungvirtem. Sklárna AJETO během Czech Design Weeku představí své kolekce na pomezí designu a umění, které pro sklárnu navrhli přední čeští designéři, jako je Lukáš Jabůrek, studio Dechem či již zmíněný František Jungvirt.

Výstavní linku festivalu Czech Design Week i letos doprovodí každodenní doprovodný program, který bude probíhat zejména ve Výstavní síni Mánes a který se zaměří na aktuální otázky nejen v oblasti designu. Hosty budou například odborníci na ochranu práv v kreativním průmyslu. Zaměří se i na otázky politiky v umění a designu.