TZ: Jimena Mendoza

Jimena Mendoza / Between World and Fiction / Galerie Klubovna / Brno / 1. - 23. 7. 2015

Jimena Mendoza: Between World and Fiction

1.–23. 7. 2015

Jednoho zimního dne 2013, jsem seděla v pražském prosluněném autobuse, když jsem přes okno uviděla postavy dvou kosmonautů na svojí cestě skrze přerostlé keře. Do dnes si pamatuji údiv, který ve mě tato scéna vyvolala.

V důsledku této zkušenosti, inspirována kosmickým nadšením v době komunismu, jsem začala prozkoumávat historické souvislosti šedesátých let. Brzy jsem si uvědomila, že zájem o vesmírno  nebyl výhradou vědy, že se stal neoddělitelnou součástí lidového chápání a základem pro vznik nové futuristické vize, která se následně šířila do architektuty, designu předmětů, veřejného prostoru, filmu, atd.

Často jsem se setkávala s nemožností plánovat a vizualizovat budoucnost. Někdo by snad mohl litovat této nevýhody - já se raději snažím přemýšlet jako Tuvinci*, kteří věří, že budoucnost je situována za námi a minulost, jako něco co můžeme vidět a pozorovat, je to, co máme před sebou. Mám v úmyslu vyhledávat budoucnost uvízlou v minulosti.

Ráda uvažuji o nových myšlenkách, s možností tvořit k nim paralely nebo jedinečná zobrazení stejně jako lidé v době na počátku historie, kdy vesmír byl vykládán starověkými kulturami v jednotnou vizi světa. Vytvářená znamení, vzory, slova a předměty začaly pronikat do světa - myšlenky mohly být sdíleny jako obecné poznání.

Máme léto 2015, pozdní odpoledne. Jsme tu, na planetě Zemi a představujeme si vesmírnou choreografii hvězd, kde je vše možné. “Vesmír je velké místo, asi největší,” řekl Vonnegut. A mezi tím se věci přetavily ve svou vlastní mezi-hmotu.

*jsou turkický národ, žijící na Sibiři a v Mongolsku.

Jimena Mendoza