TZ: Michal Burget a Petr Fiala

Michal Burget a Petr Fiala / Něžné bizarnosti / Oblastní galerie Liberec / 2. 7. - 30. 8. 2015

Zvláštní světy Michala Burgeta a Petra Fialy

Něžné bizarnosti v tvorbě dvou autorů střední generace představuje ve svém grafickém kabinetu liberecká galerie. Jeho letošní výstavní program se soustředí na tvorbu autorských či jinak spřízněných dvojic. Michal Burget (1970, Náchod) a Petr Fiala (1969, České Budějovice) zosobňují 20 let trvání nejen grafického přátelství. Dva spolužáci z ateliéru grafiky prof. Jiřího Lindovského, asistenti v grafických dílnách na AVU, mystifikátoři a vyznavači stejných životních i uměleckých hodnot předkládají libereckému publiku výběr ze svých grafických prací.

Michal Burget se věnuje hlubotiskovým technikám jako je lept a akvatinta. Vedle dokonale zvládnuté techniky zaujmou především zvolené motivy. Kurátorka výstavy Markéta Kroupová k tomu říká: „Na první pohled člověk znejistí při pohledu na nelogické kompozice vycházející jak ze surrealistických tradic, tak zároveň romantismu začátku 19. století. Jeho symbolistické vize většinou plné vojáků nebo rytířů zasazené do anonymních krajin vybízejí diváka k zamyšlení.“ Zvláštní svět Michala Burgeta dovoluje spojit nespojitelné – časové roviny i místa dějů. Překvapí nás tanky jedoucí hlubokým lesem, spojení novodobé válečné techniky s barokní plachetnicí či archa zasazená nesmyslně na kopec nad údolí. Pohled na Burgetovy grafiky vyvolává spoustu otázek, zvláštní napětí i děs.“ Na výstavě jsou ale představeny i starší práce z doby, kdy autor řešil fázování pohybu a přeskupování energií. Všechny práce mají realistický základ a spojuje se v nich figurace s krajinomalbou.

Petr Fiala používá výhradně litografii, kterou také vyučuje na Akademii výtvarných umění v Praze. Jeho rozměrné tisky pojednané v jemném koloritu stejně jako u Michala Burgeta vycházejí ze surrealistických vizí. Programově se ale nechce dotýkat společenské ani politické reality. Jeho díla mají hlubší podtext směřující k filozofickým otázkám po smyslu života, ale především na nás působí svou nadčasovostí, intimitou a metafyzickým klidem.

Markéta Kroupová glosuje novou výstavu těmito slovy: „ Ač vystavená díla jsou odlišná jak použitou technikou, tak svými náměty, tak je spojuje něžná bizarnost. Něco, co nedokážeme pojmenovat, něco co v nás probouzí jemný strach z neznámého, ale přitom také velká vizuální působivost všech grafik. Doufám, že si jejich tvorba najde zde v Liberci nové fanoušky, protože díla obou autorů jsou opravdu ojedinělá.“ Výstavu si můžete prohlédnout až do 30. srpna.