TZ: Kultura a konflikt: Izolyatsia v exilu

Kultura a konflikt: Izolyatsia v exilu / Centrum současného umění DOX / Praha / 11. 6. – 20. 7. 2015

Výstava v DOXu upozorňuje na příběh okupované galerie v Doněcku

11. 6. – 20. 7. 2015

Centrum současného umění DOX představuje v informační výstavě s názvem Kultura a konflikt: Izolyatsia v exilu příběh nezávislé kulturní nadace Izolyatsia zmítané konfliktem na východní Ukrajině. Sídlo nadace v Doněcku je již rok okupováno představiteli „Doněcké lidové republiky“ a její tým dočasně působí v Kyjevě. V rámci zahájení výstavy 10. června proběhne performance ukrajinského umělce Serhije Zacharova a panelová diskuze na téma role umění a kultury v době válečného konfliktu.

Dne 9. června 2014 obsadili nezávislé kulturní centrum Izolyatsia představiteli samozvané Doněcké lidové republiky. Kanceláře, galerie a umělecké prostory nadace byly v průběhu následujících měsíců vyrabovány a zdemolovány a jsou v současnosti vyu žívány jako skladiště zbraní, vojenský výcvikový tábor a věznice, kde probíhají výslechy a mučení.

Výstava představí videorozhovory ruských reportérů s mladými lidmi z Doněcku, s civilisty, kteří byli drženi zástupci „DLR“ v sídle nadace, ale i rozhovory s velitelem vojenského tábora a dalšími příslušníky milice.

Součástí výstavy je také dílo doněckého umělce Serhije Zacharova, který během konfliktu v Doněcku vytvořil sérii karikatur hlavních představitelů Doněcké lidové republiky. Navzdory nařízenému zákazu vycházení svá díla na protest rozmístil po městě. Do měsíce Zacharova zadržela hlídka „DLR“ a umělec strávil měsíc ve vězení „DLR“, kde byl surově bit a mučen.

V rámci zahájení výstavy dne 10. 6. představí Serhij Zacharov performance s názvem The House of Cards. Domeček z karet v nadživotní velikosti představuje patnáct Zacharovových původních kreseb vysoce postavených činitelů „DLR“ a jiných osobností konfliktu jako karikatury na hracích kartách. Konstrukce je vratká a nestabilní jako samotná „DLR“. Během performance je domek z karet zničen a zpod stavby je vytažena základní karta, na níž je zobrazen Putin jako žolík.

Na performance naváže panelová diskuze s českými i zahraničními hosty (podrobnosti níže), která je realizována ve spolupráci s Člověkem v tísni. Obě akce jsou přístupné zdarma.

Doprovodný program i samotná výstava mají za cíl upozornit na příběh kulturní nadace Izolyatsia a současně vyvolat diskuzi na téma úlohy umění, umělce i uměleckých institucí v době konfliktu.

IZOLYATSIA je nevládní umělecká nadace, kterou založila Lubov Michailova v roce 2010 v ukrajinském Doněcku na místě bývalé továrny na izolační techniku. Posláním tohoto multidisciplinárního kulturního centra je uchovávat odkaz industriálního dědictví a realizovat kulturní program s důrazem na 3 typy aktivit: pomáhá rozvíjet místní komunity prostřednictvím site-specific uměleckých projektů, vytváří vzdělávací programy a podporuje kreativní průmysl. Během posledních pěti let centrum zorganizovalo přes 30 rozsáhlých projektů a řadu vzdělávacích a společenských akcí.

PROGRAM / 10. 6. 2015:

18:00 The House of Cards – performance umělce Serhije Zacharova

18:30 – 20:00 Panelová diskuze

Jaká je úloha umělců a kulturní tvorby v dobách konfliktu? Jaké jsou historické precedenty a kde je ve válečné zóně hranice mezi kulturní tvorbou a propagandou?

Hosté:

Ania Medvěděva  –  Nadace IZOLYATSIA

Serhij Zacharov  –  umělec působící v Doněcku (UA)

Jemima Montagu – Culture + Conflict

Jefim Fištejn – komentátor, Rádio Svobodná Evropa

Moderuje: 

Adriana Dergam – novinářka

Diskuze bude probíhat v angličtině a bude tlumočena do českého jazyka.

Výstava bude pro veřejnost otevřena v Centru současného umění DOX ve dnech 11. 6. – 20. 7. 2015.