Top5týdne 26. 5. 2015

Zlínský salon mladých, 25 let Institutu tvůrčí fotografie, European Museum of the Year Award pro Rijksmuseum, uzavření mešity na bienále v Benátkách, koncepce Národní galerie přijata ministerstvem kultury.

1/ Zlínský salon mladých

Ve středu 20. května byl zahájen sedmý ročník Zlínského salonu mladých (zde). V letošním roce došlo ke snížení počtu vystavujících (do výběru se dostalo 20 umělců z České republiky a 10 ze Slovenska) s cílem poskytnout jim více prostoru a vytvořit co nejlepší podmínky pro prezentaci. Přehlídka, kterou hostí Krajská galerie výtvarného umění a zlínský zámek, potrvá do 20. září.

2/ Jubileum Institutu tvůrčí fotografie

Před pětadvaceti lety vznikl Institut tvůrčí fotografie v Opavě. Čtvrt století své existence si připomíná rozsáhlou výstavou ve všech prostorách Domu umění, na níž je představen výběr prací z posledních pěti let. Expozice trvající do 28. června zahrnuje jak samotné fotografie, tak ukázky fotografických publikací a řady projekcí (zde a zde).

3/ Cena pro Rijksmuseum

Amsterdamské Rijksmuseum získalo ocenění European Museum of the Year. Cena je určena pro muzea, která se veřejnosti otevřela v uplynulých dvou letech, případně v dané době prošla rekonstrukcí. Holandské národní muzeum bylo vybráno ze čtyř desítek uchazečů. Organizátorem ocenění je Evropské muzejní fórum (zde).

4/ Mešita na benátském bienále uzavřena

Italská policie uzavřela v pátek 22. května mešitu, jež byla součástí právě probíhajícího bienále v Benátkách (zde). Projekt dočasné přeměny odsvěceného kostela Santa Maria della Misercordia na mešitu, kterým se na bienále prezentoval Island, vytvořil švýcarský umělec Christoph Büchel. Důvodem k uzavření byl podle policie velký počet návštěvníků, jenž překračoval kapacitní možnosti objektu.

5/ Koncepce Národní galerie

MK vzalo na vědomí Koncepci rozvoje Národní galerie v Praze na roky 2015–2020 (zde). Ředitel NG Jiří Fajt tak může zahájit proces jejího naplňování. Podrobné informace o obsahu a konkrétním postupu představí Národní galerie na tiskové konferenci, kterou připravuje na červen 2015.

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.