TZ: Tomáš Rasl a Jana Schlosserová

Tomáš Rasl: 3x / Jana Schlosserová: Špatný zahradník / Galerie Jiří Putna / Brno / 7. 5. - 19. 6. 2015

Galerie Jiří Putna Luční 54, Brno www.galeriejiriputna.cz

3x Tomáš Rasl - fotografie z let 1998-2014 V názvu výstavy 3x je vyjádřena trojice fotografických témat. První část tvoří fotografie z opravny vagónů dnes už zaniklého provozu v Praze - Bubnech. Námětem je mizející průmysl, opuštěné stroje a nářadí dělníků po práci. Jsou to jakési poznámky, skici z tohoto tichého světa. Jde o zátiší v komorních velikostech, otisky ze svitkových filmů 6x6 cm. Snímky jsou datovány okolo roku 1998.

Druhý, chronologicky blízký, avšak tematicky odlišný, je cyklus Anatomický ústav. Na snímcích jsou zachyceny staré preparáty sloužící studentům lékařské fakulty Univerzity Karlovy ke studiím. Jde o surrealistický pohled na svět, který lékař pravděpodobně nevidí. Kolekce vznikla na přelomu roku 2000.

Třetí je autorův cyklus Atelier. Jednotlivá zastavení mezi prací, kdy vznikají zátiší například se sklem a Ironem na čištění, kabely, lampy a podobně. Zachyceno je pracovní prostředí, kde, jak autor říká, jde především o řemeslo. Fotografie nejsou zvětšeniny, ale kontaktní kopie z negativů velkého formátu, tentokrát 30x40 cm. Série je z roku 2014. www.tomasrasl.com

 

Špatný zahradník - Jana Schlosserová Dřevořezba vystavená před Galerií Jiří Putna je přímo koncipována pro zdejší venkovní prostor a je podnícena dovednostmi samotného Jiřího Putny. Zcela nová práce navazuje na současnou tvorbu autorky, která se od loňského roku intenzivně věnuje konceptuálnímu řezbářství - směru, který vznikl v roce 2013 na zcela zásadním sochařsko - řezbářském sympoziu v obci Písečné a jehož tvůrcem je sama Schlosserová.

V rámci vernisáže se uskuteční zveřejnění a křest Manifestu konceptuálního řezbářství. www.janaschlosserova.cz