TZ: Valerian Karoušek

Valerian Karoušek / Abstrakce - konkrétno - citovost / Oblastní galerie Liberec / Liberec / 14. 5. - 30. 8. 2015

Valerian Karoušek (1929–1970): Abstrakce–konkrétno–citovost

Jméno Valeriana Karouška si spíše vybavíme v souvislosti s Expedicí Peru 1970, která skončila tragicky úmrtím všech jejích členů při zemětřesení na Huascaránu. Vrcholový sportovec Valerian Karoušek byl ale i osobitým sochařem. Od jeho poslední velké retrospektivní výstavy uběhlo 23 let a jeho jméno a dílo pomalu upadá do zapomnění. Liberecká galerie to chce změnit a u příležitosti 45. výročí jeho smrti připravila výstavu, která nově představí jeho dílo a připomene originální tvorbu, která se vtěsnala do pouhých 10 let aktivního uměleckého života.

Valerian Karoušek se narodil v Turnově a od 11 let se věnoval horolezectví ve Skaláku. Tato jeho záliba přerostla v životní styl a vrcholové výkony v oblasti lezení i vysokohorské turistiky. Angažoval se jak v Horolezeckém svazu, tak jako trenér nové horolezecké generace a byl členem reprezentačního družstva Československé republiky.

Po tom, co navštěvoval Uměleckoprůmyslovou školu v Jablonci nad Nisou a učení na zámečníka v mladoboleslavské škodovce, zakotvil už v 17 letech na Akademii výtvarného umění v ateliéru sochařství prof. Jana Laudy, Školu vystudoval a stejně jako mnoho generačně spřízněných sochařů našel odrazový můstek pro svoji další volnou tvorbu v odkazu civilistní plastiky Otto Gutfreunda. Na konci 50. let pracoval s pálenou hlínou a zpracovával témata všedního dne – motivy ženských i mužských prací a nebo třeba motivy tehdy nového a módního motorismu. Od počátku 60. let se jeho tvorba začala abstrahovat, připomínala florální motivy jako např. pupeny. Ve svém experimentálním období se sochami z laminátu si vyzkoušel i informel. Tyto sochy se však nezachovaly a známe je jen z dobových fotografií Jana Šplíchala. Nejtypičtější a nejoriginálnější sochy vytvářel v letech 1965 až 1970. Jsou to kovové plastiky doplněné kameny většinou vycházející z lidské figury. Některé jsou více a jiné méně popisné. Zde nejlépe cítíme jak se vyrovnal s polaritou své povahy – byl citlivým a romantickým mužem milujícím přírodu, hory a skály a zároveň technicky zdatným člověkem uvědomujícím si technický pokrok a roli lidské civilizace. Pro svoje sochy využíval také průmyslových fragmentů jako jsou např. motory, zemědělské stroje, řetězy. Jeho torba bývá nejčastěji zmiňována v souvislosti s umělecko – filozofickým proudem Nové figurace.

Výstava ukáže všechny polohy jeho díla včetně jeho tvorby pro veřejný prostor a architekturu. Nejznámější je jistě socha Vzlet, která je umístěna při odbočce na letiště Václava Havla na Ruzyni (momentálně se restauruje).na výstavě bude představena i poslední monumentální socha Velká Venuše, kterou dokončil těsně před odjezdem na expedici do Peru a kresby ze Senegalu, jež zanechal na Československé ambasádě v Limě před výstupem do hor.

Protože Valerian Karoušek v 60 letech v Liberci dvakrát vystavoval, včetně památné akce Socha a město v roce 1969 a byla mu zde také uspořádána posmrtná výstava, tak se Liberecká galerie rozhodla navázat na Karouškovy výstavy a  pokračovat tak v tradici kvalitních sochařských výstav. Galerie připomíná autora, jehož život byl spjat s regionem, ale jeho tvorba hranice Liberecka dávno překonala.

Doprovodný program k výstavě představuje její kurátorka Markéta Kroupová: „ Kromě katalogu s texty známé odbornice na sochařství 60.let Ivy Mladičové a aktivisty v oblasti veřejné plastiky Pavla Karouse a dosud nepublikovanými fotografiemi jsme připravili tradiční komentované prohlídky i jednu speciální akci. 28. května v 17.00 se uskuteční vzpomínkový večer na Expedici Peru za účasti pozůstalých rodin. Akce se osobně zúčastní i velvyslankyně Peru paní Marita Landaveri Porturas, která převzala nad celou akcí záštitu. Součástí programu bude vedle společenské stránky také přednáška Lucie Novákové o Karouškových horolezeckých začátcích v Českém ráji, vzpomínky na expedici MUDr. Leoše Chládka a komentovaná prohlídka výstavy. Akci doprovodí tématické fotografie Viléma Heckela.“ Projekt se uskutečňuje za finanční podpory Ministerstva kultury ČR.

Doprovodné akce:

28. 5., 10.30 – komentovaná prohlídka výstavy s Markétou Kroupovou

28. 5., 17.00 – Vzpomínkový večer na Expedici Peru 1970 za účasti pozůstalých rodin a paní velvyslankyně Peru (přednáška Lucie Nováková, MUDr. Leoše Chládka a komentovaná prohlídka výstavy)

18. 6., 10.30 – komentovaná prohlídka výstavy s Markétou Kroupovou

18. 6., 17.00 – komentovaná prohlídka výstavy s Pavlem Karousem zaměřená na Karouškovy práce pro architekturu a veřejný prostor

16. 7., 10.30 - komentovaná prohlídka výstavy s Markétou Kroupovou

16. 7., 17.00 – komentovaná prohlídka s Ivou Mladičovou, autorkou katalogového textu

K výstavě vychází katalog a propagační skládanka v anglickém jazyce

Projekt se uskutečňuje za finanční podpory Ministerstva kultury ČR.

Nad výstavou převzalo záštitu velvyslanectví Peru