Top5týdne 5. 5. 2015

Projekt Zen Plzeň, výběrová řízení a nový ateliér na FaVU, třetí ročník Ceny Věry Jirousové, Expo v Miláně, zemřel Petr Poš. 1/ Zen Plzeň

V rámci projektu Plzeň 2015 byla zahájena postupná přehlídka sedmi uměleckých intervencí ve veřejném prostoru nazvaná Zen Plzeň – město jako výstava, kterou připravil kurátor Rostislav Koryčánek. Jako první byla odhalena intervence Pavla Karouse a Michala Pěchoučka, kteří upravili bývalý památník československo-sovětského přátelství od Rudolfa Svobody na Anglickém nábřeží (zde). V Plzni byl také během oslav 70. výročí konce 2. světové války odhalen pomník generálu Pattonovi, který vedl americké jednotky při osvobozování města. Pomník v roce 2009 navrhl sochař Lubomír Čermák s architekty Tomášem Benešem a Václavem Zůnou (zde).

2/ Výběrová řízení a nový ateliér na FaVU

Fakulta výtvarných umění VUT v Brně vyhlásila výběrová řízení na místa vedoucích Ateliéru fotografie a Ateliéru intermédií. Fakulta dále nabízí místa asistentů v Ateliéru environmentu a v Ateliéru produktového designu (zde). Ateliér fotografie vzniká na FaVU nově, dosud zde fungoval Kabinet fotografie, který nezajišťoval samostatný studijní program (zde).

3/ Cena Věry Jirousové

INI Gallery vyhlásila třetí ročník Ceny Věry Jirousové. Cena je udílena v kategorii umělecká kritika a přínos oboru, kde porota vybírá z nominovaných kandidátů, a v kategorii pro začínající kritiky do 28 let, kam se přihlašuje zasláním recenze výstavy. Nominace a přihlášky je možné zasílat do 30. června 2015 (zde). O letošních laureátech rozhodne porota ve složení Miroslav Balaštík, Sláva Sobotovičová, Tereza Stejskalová, František Zachoval a Dušan Zahoranský.

4/ Expo v Miláně

V severoitalském Miláně začala světová výstava Expo 2015. Tématem půlroční přehlídky, kde se představuje 145 zemí světa, jsou udržitelné zdroje potravin (zde). Architekti Michal Krištof a Ondřej Chybík navrhli pro Českou republiku pavilon postavený ze znovu využitelných modulů. Hlavním motivem české expozice je voda (zde).

5/ Zemřel Petr Poš

Výtvarník Petr Poš zemřel po dlouhé nemoci 1. května ve věku 71 let. Poš byl absolventem VŠUP, kde studoval u Adolfa Hoffmeistera. Ve své práci se věnoval především výtvarným návrhům animovaných filmů, knižní ilustraci a plakátu. Mezi jeho nejznámější díla patří zpracování filmu Lakomá Barka, za nějž v roce 1987 obdržel Cenu Jiřího Trnky (zde).

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.