TZ: Kateřina Fialová

Kateřina Fialová / Selfie / Up Gallery / Ústí nad Labem / 16. 4. - 7. 6. 2015

Kateřina Fialová: Selfie

Up Gallery

Vernisáž výstavy: 15. 4. 2015 v 17.30 hod Výstava bude probíhat od 16. 4. do 7. 6. 2015 adresa: Fibichova 392 (areál Zrcadlového bludiště), Ústí nad Labem – Větruše kurátoři: Bc. Nikola Březinová, BcA. Tomáš Brychta grafika: BcA. Tomáš Brychta otevírací doba galerie: út—ne: 9.00—14.00 / 14.30—19.00 vstupné: 10 Kč (vstupné do Zrcadlového bludiště
)

Výstavní debut Kateřiny Fialové v Ústí nad Labem

Do 7. června jsou v ústecké Up Gallery na Větruši k vidění práce mladé umělkyně Kateřiny Fialové. Výstava Selfie prezentuje výběr jejích děl, která vytvořila v uplynulých třech letech. Kateřina Fialová, studentka posledního ročníku jihlavského gymnázia, se ve své tvorbě zaměřuje na komunikaci, vztahy člověka ke společnosti a k osobně prožitým situacím. Tato témata jsou ztvárněna především v obsahové stránce děl – často se objevují motivy částí lidských těl, skrze něž lze fyziologicky i metaforicky prožité zkušenosti zpracovávat – mozek, oko, srdce. Techniky Fialová volí různé a objevují se i kombinace – například fotografie a kresby, díky níž do obecného vizuálního znaku vnese intimní zkušenost. Ta se i kvůli věku autorky jeví jako mírně naivní, avšak nepostrádá ironizující prvky, kterými se dospívající člověk snaží zpracovávat objevovaný svět a formulovat svůj názor. Ironie je cítit i ze samotného názvu výstavy. Ten transformuje pojem populární formy fotografií do volného umění, které je zpracovávané skrze analýzu sebe samé i okolního světa, a které nejde po povrchu (právě jako 90 % selfie fotografií), ale zkoumá psychologickou rovinu osobnosti autorky. Tuto interpretaci asi nejlépe zastupuje dílo Zab ho!, jež je inspirováno pop-artem, avšak Fialová ho převrací naruby – forma je stejná, ale na rozdíl od klasických pop-artových děl nezobrazuje vnější ikony, ale obrací se opět do nitra člověka. Kvůli různorodosti technik a kolísavé úrovni zpracování exponátů bohužel výstava nepůsobí příliš konzistentně, v dílech ovšem můžeme vysledovat díky výše zmíněné obsahové rovině pojítko, které nám nabízí možnost nahlédnout do utvářejícího se světonázoru dospívající umělkyně.

Barbora Hájková

Výstava „Selfie“

Aktuální výstava v ústecké Up Gallery uvádí mladou autorku Kateřinu Fialovou (1996), která se poprvé představuje ve světlech umělecké galerijní scény. Přestože je autorka studentkou teprve čtvrtého ročníku jihlavského gymnázia a výtvarnému umění se věnuje pouze ve volném čase, její tvorba rozhodně není povrchní. Na výstavě jsou vybrána díla z období posledních tří let, ve kterých Fialová pracovala se zachycením obrazu sama sebe v kontextu svého okolí. A právě od tohoto tématu je odvozen i název samotné výstavy – Selfie.

V současné době je trend tzv. „selfíček“ mezi mladými lidmi velmi oblíbený. Je spojen převážně s moderními mobilními aplikacemi a sociálními sítěmi jako jsou Facebook, Twitter, Instagram. Podle výkladového slovníku Oxford Dictionaries[1] je pojem „selfie“ popsán jako „fotografie sebe sama, běžně pořízená chytrým telefonem nebo webkamerou a nahrána na sociální síť“. Dá se řici, že se v podstatě jedná o určitou formu moderního autoportrétu.

Na této výstavě však fotografie tohoto typu rozhodně nenajdete. Kateřina Fialová se pokouší autoportrét zachycovat ve svých dílech prostřednictvím kombinace různých médií. Pracuje jak s tradičními technikami (kresba, malba) tak s novými médii, např. propojuje fotografii s jednoduchou počítačovou grafikou, čímž díla získávají velmi zajímavý a neotřelý rozměr. Zároveň se nebojí experimentovat ani s videem. Na výstavě je k vidění krátký film s názvem Fantomas/Maska, který na vedlejší stěně doplňují masky vytvořené graffitti technikou. Podle autorky film reflektuje období studií na jihlavském gymnáziu. Vyvstává otázka, zda bylo záměrem kriticky poukázat na společnost přehlcenou virtuálními maskami na sociálních sítích, či je video pouze osobní zpovědí a reflexí složitého období dospívání? To už autorka nechává na každém z nás.

Z kurátorského hlediska lze usoudit, že záměrem bylo představit tvorbu umělkyně z různých úhlů pohledu a ukázat, že se zabývá rozmanitou formou uměleckého vyjádření. Na druhou stranu možná stálo za to dát více prostoru např. zdařilým fotografiím či grafikám s motivem lidského těla a vystavit je v užším tematickém souboru. To však může být námětem nějaké budoucí výstavy Kateřiny Fialové.

Zavěrem je třeba rozhodně ocenit odvahu kurátorů Up Gallery představit tvorbu tak mladé začínající umělkyně. Pro galeristy to není lehké rozhodnutí, avšak právě prezentace těchto mladých autorů v kontextu zavedené umělecké scény může být velkým přínosem a oživením ve všech směrech.

Petra Uhlířová

[1]  Definice selfie v Oxford Dictionaries (online). Dostupné z: http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/selfie