Top5týdne 21. 4. 2015

Magnesia Litera pro knihu Proč obrazy nepotřebují názvy; rekonstrukce Národního muzea; kolokvium o volných vstupech v MG; nominace na cenu Gloria Musealis; soutěž na novou budovu Národní galerie v Budapešti.

1/ Magnesia Litera pro knihu Proč obrazy nepotřebují názvy

Kniha Proč obrazy nepotřebují názvy, kterou vytvořil výtvarný kritik a lektor Ondřej Horák spolu s výtvarníkem Jiřím Frantou jako komiksového průvodce světem moderního a současného umění, získala ocenění Magnesia Litera v kategorii literatury pro děti a mládež (zde). Autoři byli nedávno osloveni Českou televizí s nápadem natočit podle knihy seriál, detektivní příběh z prostředí galerie tak možná získá i televizní podobu.

2/ Rekonstrukce Národního muzea

Po dvou letech od vypsání soutěže na rekonstrukci historické budovy NM může začít sdružení M-P-I (Metrostav, Průmstav a IMOS Brno) se stavebními pracemi. Rekonstrukce měla začít už loni, ale byla zdržena Antimonopolním úřadem, který přezkoumával výběrové řízení na stavební firmu. Oprava budovy by měla být dokončena v říjnu 2018, kdy muzeum oslaví 200 let existence (zde). Jak budou vypadat nové expozice muzea, ještě není známo, protože teprve nyní se připravuje soutěž na architektonické řešení výstavních prostor (zde).

3/ Kolokvium o volných vstupech v Moravské galerii

Centrum nových strategií muzejní prezentace MG připravilo kolokvium Expozice zdarma, jehož cílem byla diskuse o rušení vstupného do stálých expozic veřejných muzeí a galerií. Diskuse se zúčastnili například ředitelka SNG Alexandra Kusá, ředitel MG Jan Press, náměstkyně ministra kultury Anna Matoušková, šéfkurátor MG Ondřej Chrobák a Filip Suchomel za NG (zde).

4/ Nominace na ceny Gloria Musealis

Asociace muzeí a galerií ČR vyhlásila nominace 13. ročníku cen Gloria Musealis (zde). V kategorii muzejní výstava roku 2014 je mezi pěti finalisty nominována výstava Otevři zahradu rajskou - Benediktini v srdci Evropy 800–1300, kterou uspořádala NG v Praze. Mezi kandidáty na muzejní počin roku se dostala Oblastní galerie v Liberci s projektem Lázně – nové sídlo OGL. Vyhlášení vítězů proběhne 14. května 2015.

5/ Soutěž na novou budovu Národní galerie v Budapešti

V architektonické soutěži na novou budovu pro Národní galerii a Ludwigovo muzeum současného umění v Budapešti, která by měla být součástí nového kulturního komplexu Liget Budapest (zde), zvítězily dva projekty. Jedenáctičlenná porota, v níž zasedá také architektka Eva Jiřičná, vybrala návrh norského ateliéru Snøhetta, který stojí například za realizací opery v Oslu, a japonského studia SANAA, jehož zakladatelé Kazuyo Sejima a Ryue Nishizawa získali v roce 2010 Pritzkerovu cenu. Konečného vítěze porota vybere po setkání s představiteli obou ateliérů (zde).

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.