Top5týdne 17. 3. 2015

Praha mění granty na kulturu, Brána nenávratna od Aleše Veselého, ceny Czech Grand Design 2014, Ministerstvo kultury a vyrovnání s církvemi za rok 2014, Frei Otto a Pritzkerova cena

1/ Praha mění granty na kulturu

Pražští radní schválili v uplynulém týdnu upravená pravidla pro kulturní granty, platná pro období 2016 až 2021. Většina klíčových podmínek zůstává stejná, maximální podpora bude i nadále 70 procent. Nově však budou moci o podporu žádat také ziskové subjekty a zároveň bude možné z grantu podpořit i investice do vybavení (zde).

2/ Brána nenávratna od Aleše Veselého

V pondělí 9. března byl v prostoru před bývalým pražským nádražím Bubny odhalen monumentální objekt Aleše Veselého (zde a zde). Dvacetimetrová kolejnice zdvižená k nebi symbolizuje Jákobův žebřík. Socha, jež nahrazuje obvyklý základní kámen, je prvním reálným krokem přestavby železniční stanice spojené s židovskými transporty za 2. světové války v centrum paměti - Památník ticha. Jeho otevření je plánováno na podzim roku 2016 (zde).

3/ Ceny Czech Grand Design

V sobotu byly rozdány ceny Czech Grand Design za rok 2014. Titul Grand designér roku byl udělen Michaele Tomiškové a Jakubu Janďourkovi působících ve studiu DECHEM. Do Síně slávy byl uveden typograf Jan Solpera. V kategorii módních návrhářů zvítězila La Formela, mezi šperkaři pak Janja Prokić, fotografem roku se stal Adam Holý. V oblasti grafického designu nejvíce zaujali Tomáš Celizna, Adam Macháček a Radim Peško za vizuální styl 26. mezinárodního bienále grafického designu v Brně (zde). Obchodem roku se stal Kurator, jehož spoluprovozovatel Jan Košátko chystá pro Artalk nový design, který by měl začít fungovat v dubnu. Seznam laureátů naleznete zde, záznam předávání cen zde.

4/ MK a vyrovnání s církvemi za rok 2014

Ministerstvo kultury zveřejnilo na svých webových stránkách souhrnné informace vztahující se k vydávání věcí podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. V roce 2014 vydalo majetek celkem 37 státních organizací. Jednotlivé seznamy naleznete zde.

5/ Pritzkerova cena a Frei Otto

Od minulého týdne je známo jméno vítěze Pritzkerovy ceny. Letošním laureátem se stal Frei Otto, kterého porota ocenila za „vizionářské ideje, zvídavou mysl a víru ve sdílení znalostí a nápadů“. Německý architekt, který je znám především jako autor zastřešení objektů olympijského komplexu v Mnichově, však začátkem minulého týdne v nedožitých devadesáti letech zemřel, poprvé tak bude cena udělena posmrtně (zde a zde).

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.