Top5týdne 10. 3. 2015

Program Spolku Skutek, umělci na Bienále v Benátkách, udílení ceny Osobnost roku, nová ředitelka brněnského TIC a otevření Galerie Vyšehrad.

1/ Program Spolku Skutek

Spolek Skutek vyhlásil svůj program na rok 2015. V oblasti kulturní politiky chce například přimět veřejná muzea a galerie, aby do svých sbírek nakupovaly současné umění, a prosadit zákon 1 % na umělecké realizace ve veřejném prostoru v rámci veřejných architektonických soutěží. Podrobně je program zveřejněn na facebookových stránkách spolku (zde).

2/ Umělci na Bienále v Benátkách

Hlavní kurátor Bienále v Benátkách 2015 Okwui Enwezor zveřejnil jména umělců, kteří byli vybráni pro hlavní přehlídku All the World’s Futures, která se otevře 9. května (zde). Seznam obsahuje sto třicet šest jmen z padesáti pěti zemí, Česká republika není zastoupena.

3/ Udílení ceny Osobnost roku

Zbyněk Baladrán převzal od Dominika Langa cenu Osobnost roku. Ocenění, které má podobu černého čtverce vytvořeného předchozím laureátem, bylo uděleno ve čtvrtek 5. března v pražském Café Sladkovský.

4/ Ředitelka brněnského TIC

Novou ředitelkou Turistického informačního centra v Brně se stane Jana Tichá Janulíková, která dříve působila v marketingu opery Národního divadla Brno (zde). Její koncepce činnosti TIC v letech 2015-2020 je zaměřená především na rozvoj turismu ve městě. Jak si nová ředitelka představuje budoucí směřování Galerie TIC, ale v předloženém materiálu vůbec nezmiňuje (zde).

5/ Otevření Galerie Vyšehrad

V prostorách bývalé strážní věže v Praze na Vyšehradě byla znovu otevřena výstavní síň. Galerie Vyšehrad je nově zaměřena na autory mladé a střední generace, kteří se zabývají především médiem malby. Kurátorem galerie je Petr Vaňous, který pro zrekonstruovaný prostor připravil výstavu Lubomíra Typlta Kníraté odpoledne (zde). Dále se v galerii během roku představí například Zbyněk Sedlecký, Miroslav Polách a Jan Poupě.

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.