Karlin Studios v Karlíně končí

Občanské sdružení Karlin Studios, obývající bývalou tovární halu ČKD v Karlíně, zastřešující v současné době tři galerie a ateliéry umělců, opustí v průběhu tohoto roku stávající prostory. Dojde k tomu možná již na podzim, nejpozději však na konci roku 2015. Developerská firma M2, která objekt vlastní, zde plánuje rozšířit kancelářský komplex Corso. Provozovatelé Karlin Studios proto hledají nové prostory, kde by mohli plně pokračovat v dosavadních aktivitách.

Karlin Studios bylo založeno v roce 2005 Albertem Di Stefanem ve spolupráci s Jiřím Davidem jakožto první postindustriální prostor v Praze, který v sobě spojoval výstavní prostory s ateliéry umělců a místem pro rezidenční pobyty. Svého času zde sídlilo také nakladatelství Divus a před koupí budovy u Strossmayerova náměstí také Nadace pro současné umění Praha. V době vzniku studia - po ukončení provozu ateliérů na Václavském náměstí - se navíc jednalo o jediný prostor svého druhu v Praze. Teprve později se ke Karlin Studios přidaly i další objekty, které v sobě spojovaly funkci galerie, kulturního prostoru a uměleckých ateliérů, jako MeetFactory, Trafačka, případně Orco.

V současné době Karlin Studios spravuje občanské sdružení stejného jména, jehož předsedou je zmiňovaný Alberto di Stefano, o program galerie Karlin Studios se stará produkční tým galerie FUTURA - Michal Novotný a Caroline Krzyszton. Kromě Karlin Studios sídlí v karlínské budově další dva výstavní prostory: galerie k.art.on a K4; je zde prostor pro čtrnáct ateliérů a studio pro zahraničního rezidenta. Za hlavní klad Karlin Studios považuje Michal Novotný cenu, za níž se ateliéry pronajímají, 1m2 vyjde kolem 120 korun včetně energií.

V ideálním případě by Karlin Studios zůstalo ve stávajícím prostoru až do konce roku 2015, na který je již také naplánovaný výstavní program galerie, jenž se letos bude soustředit převážně na samostatné výstavy umělců nad 35 let. Poté by se celý koncept studia - včetně ateliérů a subjektů zde působcích - měl přesunout na jiné místo. Aktuálně jsou ve hře objekty bývalé chemičky Chirana v Modřanech, v blízkosti budovy Microny, v níž se před čtyřmi lety konalo Prague Biennale. Výhodou tohoto prostoru je, že jeho majitelem je taktéž developerská firma M2, která zde občanskému sdružení a umělcům nabízí stejné finanční podmínky jako v Karlin Studios.

Proti Chiraně hraje její umístění daleko od centra Prahy, navíc v části města, kde téměř nikdo nebydlí, kde neexistuje žádná infrastruktura. Kromě toho by prostory, které by organizace a umělci v současnosti sídlící v Karlin Studios měli využívat, byly rozdělené do dvou budov. Není tedy divu, že z debat s umělci, kteří si pronajímají ateliéry v Karlíně, vyplynulo, že se do stěhování do tohoto prostoru příliš nehrnou. "Myslím si, že v Praze obecně poptávka po dobrých ateliérech je, jednak určitě rostou ceny, jednak je také mnohem lepší mít ateliéru v komplexu, který někdo spravuje. Pro Karlin Studios však byla důležitá právě i tady ta místní komunita umělců, proto i my zatím čekáme a nehledáme si něco individuálně a doufáme, že se něco podaří najít společně," řekl malíř Josef Bolf, který v Karlin Studios sídlí již od začátku jeho provozu.

Proto se občanské sdružení Karlin Studios snaží shánět jiný, alternativní prostor, a pokud by se jej podařilo nalézt, dalo by mu pravděpodobně před Chiranou přednost. Jednou z možností je Nákladové nádraží Žižkov, sdružení také oslovilo Magistrát města Prahy a v úvahu připadají dlouhodobě prázdné prostory v Holešovické tržnici, nedaleko nedávno otevřeného prostoru Jatka78, který spojuje alternativní divadlo, cirkus a umění. V Holešovické tržnici by tak mohla vzniknout zajímavá kulturní scéna a to i díky poloze v atraktivní a rozvíjející se lokalitě. Podstatným faktorem při výběru nových prostor jsou však také peníze a od nich odvozená možnost pronajímat umělcům ateliéry za podobnou cenu jako doposud; Karlin Studios nedisponuje prostředky na stavební úpravy, prostor tedy musí být objekt ve stavu alespoň částečně odpovídajícím jeho plánovanému využití.

Hlavní roli při finálním rozhodování bude hrát celková plocha objektu, jeho cena a také termín, ve kterém bude muset být Karlin Studios vyklizený. Přesto však organizátoři aktivit v Karlin Studios doufají, že nebudou muset aktivity po deseti letech činnosti přerušit, omezit nebo dokonce zcela ukončit.

Ještě před zveřejněním informace o změně funkce budovy Karlin Studios byl ohlášen několikráte odkládaný - a v prosinci loňského roku realizovaný - konec provozu ve stávajících prostorách Trafačka. Je předčasné dělat z uzavření dvou prostorů unáhlené závěry, přesto se z tohoto pohledu může zdát, jakoby byla krize, díky níž také Karlin Studios vydržel v současném objektu mnohem déle než do původně plánovaného roku 2011, přerušena snahou developerů do objektů opět investovat.

______________________________________________________________

foto: Michal Novotný a Silvie Šeborová

Silvie Šeborová | Vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně. V letech 2005-2010 a 2016–2022 působila v Moravské galerii v Brně (v lektorském oddeělení a posléze jako náměstkyně pro vnější komunikaci). V roce 2008 založila Artalk.cz, který vedla do roku 2015. Působí jako kritička a kurátorka umění.