Top5týdne 27. 1. 2015

Osobnost roku 2014, konkurzy na AVU, plánované změny v pražských kulturních grantech, Pavel Karous a Památník obětem policejního násilí, otevření Galerie Hraničář v Ústí nad Labem.

1/ Osobnost roku 2014

Vítězem ceny Osobnost roku 2014, jež je udělována za nejvýznamnější umělecký počin uplynulých dvanácti měsíců, se stal jednačtyřicetiletý Zbyněk Baladrán (zde). Desetičlenná porota jej ocenila za sérii menších výstav v Česku i v zahraničí. Vedle ceny odborné poroty byla vyhlášena také cena čtenářů portálu Artalk.cz, v níž získal nejvíce bodů Petr Kvíčala za výstavu Zig Zag ve White Gallery v Osíku u Litomyšle. Ocenění Osobnost roku organizuje časopis Art+Antiques s portálem Artalk.cz ve spolupráci s Galerií výtvarného umění v Chebu.

2/ Konkurzy na AVU

Rektor AVU Tomáš Vaněk jmenoval na základě výběrového řízení nové vedoucí tří ateliérů. Od akademického roku 2015/2016 povede Ateliér nových médií I. Tomáš Svoboda, v čele Ateliéru intermediální tvorby I. stane Milena Dopitová a na vedoucí pozici pedagogů Ateliéru intermediální tvorby II. byli jmenováni Pavla Sceranková a Dušan Zahoranský. Nahradí tak Milana Knížáka, Jiřího Příhodu a Marcuse Huemera (zde).

3/ Změny v pražských kulturních grantech

Kulturní výbor pražského magistrátu projednal nová pravidla přidělování grantů, jež budou platit pro období 2016 až 2021. V platnosti zůstává většina stávajících pravidel, nově však budou moci žadatelé získat granty i na investice. Přidělené finanční prostředky by však měly jít do vybavení, nikoli do oprav či výstavby budov. Žadatelé budou moci své návrhy na rok 2016 podávat od března, do té doby by měla být ustavena také nová grantová komise. Dosavadní komise byla zrušena novou městskou radou (zde).

4/ Karousův Památník

V rámci Dne pro Kliniku v sobotu 24. ledna byl v Jeseniově ulici odhalen Památník obětem policejního násilí. Dílo Pavla Karouse je věnováno těm, kteří se 13. prosince 2014 zúčastnili pokojné demonstrace na podporu autonomního sociálního centra Klinika a byli napadeni a ztlučeni příslušníky pořádkové policie (zde).

5/ Galerie Hraničář

V Ústí nad Labem byla v úterý 20. ledna otevřena Galerie Hraničář. Nový výstavní a komunitní prostor sídlí v bývalém stejnojmenném kině, v jehož prostorách působí také Činoherní studio. První výstavu Komplexní obraz připravil Richard Loskot, který rovněž stál u zrodu galerie. V Ústí by měli poté vystavovat například Veronika Bromová, Tamara Moyzes, Toybox, Ladislava Gažiová, Tereza Velíková nebo David Böhm a Jiří Franta (zde, zde).

_______________________________________________________ foto AVU: Blanka Čermáková, Wikipedie

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.