Hlasujte o čtenářské ceně Osobnost roku 2014

Osobnost roku je cena pro žijícího českého (či dlouhodobě v České republice působícího) umělce (uměleckou dvojici, či skupinu) za přínos na výtvarné scéně v uplynulém roce. Vybírá jej desetičlenná porota, vedle toho Artalk organizuje cenu čtenářkou, v níž své hlasy můžete zasílat na adresu info@artalk.cz.

Udílení Ceny osobnost roku zaštiťuje Galerie výtvarného umění v Chebu společně s časopisem Art+Antiqes a platformou Artalk.cz. Cena je udělována za výstavu, knihu, či jiné konkrétní dílo nebo realizaci. Finalistu vybírá desetičlenná porota, která letos zasedla ve složení: Martin Fišr, Tereza Jindrová, Zuzana Jakalová, Tomáš Knoflíček, Marika Kupková, Karel Oujezdský, Terezie Petišková, Marek Pokorný, Jiří Ptáček a Silvie Šeborová.

Z širšího výběru čítajícího 55 jmen navržených organizátory ceny a jednotlivými porotci byl na základě hlasování připraven seznam 24 finalistů (pro se musela vyslovit alespoň polovina poroty). Z nich pak každý porotce vybral svých deset favoritů a obodoval je. Prostý součet bodů pak rozhodl o vítězi a o pořadí na dalších místech. Výsledky hlasování poroty budou oznámeny ve středu 21. ledna, slavnostní ceremoniál s předáním ceny se uskuteční na přelomu února a března.

Čtenáři Artalku mohou hlasovat jak pro umělce vybrané porotci, tak přidávat své vlastní nominace. Každý účastník může zvolit 5 jmen, mezi která rozdělí od 5 do 1 bodů (5 bodů znamená nejvíce, tedy patří umělci, kterého považujete za nejlepšího). Vítězem čtenářské ankety se stane ten, kdo v konečném součtu získá nejvíce bodů. Své hlasy zasílejte na adresu info@artalk.cz do pondělí 19. ledna.

Seznam finalistů podle poroty:

Zbyněk Baladrán: výstavy v Hunt Kastner (zde), Kunstraum Mnichov a Jelení (zde), práce na instalacích výstav

Josef Bolf: výstava v Hunt Kastner (zde)

Milena Dopitová: výstava v Městské knihovně Galerie hlavního města Prahy (zde a zde)

Jiří Franta: ilustrace ke knize Ondřeje Horáka Proč obrazy nepotřebují názvy? (zde)

Vojtěch Fröhlich: výstava v Drdova Gallery (zde a zde)

Vladimír Houdek: výstava v Plato (zde) a brněnské výstavy v Galerii mladých (zde) a Galerii Richarda Adama (zde)

Václav Girsa: výstava v Pražákově paláci Moravské galerie v Brně (zde)

Milan Grygar: výstava v Městské knihovně Galerie hlavního města Prahy (zde a zde)

Michal Kalhous: výstava v Plato (zde a zde)

Lukáš Karbus: výstava v Polansky Gallery (zde a zde)

Krištof Kintera: výstava v Basileji s doprovodným katalogem (zde)

Petr Kvíčala: výstava ve White Gallery v Osíku u Litomyšle (zde)

Marek Meduna: výstava v galerii SVIT Praha, výstava v NoD (zde) a výstava v Autocenter Berlín (pořádáno galerií SVIT, zde)

Oldřich Morys: výstava v Galerii G99, instalace výstavy Důstojnost lidstva v Domě umění města Brna (zde a zde)

Vratislav Karel Novák: výstava v Galerii moderního umění v Roudnici nad Labem (zde)

Jan Pfeiffer: výstava v Colloredo-Mansfeldském paláci Galerie hlavního města Prahy (zde) a výstava v galerii Futura (zde)

Pavla Sceranková: výstava ve Fait Gallery (zde)

Vladimír Skrepl: výstava v Galerii výtvarného umění v Chebu (zde)

Pavel Sterec: výstava v Autocenter Berlín (pořádáno galerií SVIT Praha, zde), podíl na výstavě organizované skupinou P.O.L.E. v Galerii U Dobrého pastýře (zde), účast na skupinové výstavě v Oslu (zde)

Roman Štětina: dílo na výstavě finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého (zde), výstava v Galerii Kabinet (zde)

Jiří Thýn: výstavy v Ateliéru Josefa Sudka (zde), Hunt Kastner a ve Francouzském institutu

Avděj Ter-Oganjan: výstava v Tranzitdisplay (zde a zde)

Lenka Vítková: výstavy v galerii SVIT Praha (zde), ve Fait Gallery (zde) a v Autocenter Berlin (pořádáno galerií SVIT Praha, zde)

Martin Zet: výstava v Galerii města Plzně (zde a zde)

_______________
foto: Jan Rash / Dominik Lang a Pavel Mrkus při udílení ceny Osobnost roku 2013
_______________
Cena Osobnost roku vznikla v roce 2002 a zprvu byla spojena s časopisem PARS vydávaným Galerií Klatovy/Klenová a Zámkem Týnec. Pořadí určovaly body, přidělované širokou obcí volitelů z řad historiků umění a výtvarných kritiků. Od roku 2010 cenu společně pořádají současní organizátoři. Cena – v narážce na jednu z ikon moderního umění a zároveň na logo Artalku – má od roku 2010 podobu originálního výtvarného artefaktu na téma „černý čtverec“, který vytvoří držitel ceny z předchozího roku. Dosavadními držiteli ceny jsou: 2013 / Dominik Lang; 2012 / Pavel Mrkus, Krištof Kintera; 2011 / Krištof Kintera; 2010 / Josef Bolf; 2009 / Jan Merta; 2008 / Rafani; 2007 / Jiři Kovanda; 2006 / Pavel Brázda; 2005 / Jan Merta; 2004 / František Skála; 2003 / Kamera Skura; 2002 / Jiří Sopko.