Top5týdne 13. 1. 2015

Plzeň 2015, objev českých archeologů v Egyptě, návštěvnost památek a galerií v roce 2014, uzavření UPM a granty MK.

1/ Plzeň 2015

Západočeská Plzeň a belgický Mons převzaly po švédském Umeå a lotyšské Rize titul Evropských hlavních měst kultury pro rok 2015. V Plzni je připraven program obsahující cca 600 akcí (zde). Z oblasti výtvarného umění představují hlavní body programu výstavy Západočeské galerie Mnichov – zářící metropole umění, Gottfried Landauer - plzeňský malíř novozélandských Maorů a Baroko v západních Čechách (zde). Řada akcí bude věnována oživení veřejného prostoru, např. Festival světla či Galerie uprostřed sídliště (zde). Jedním z vlajkových projektů měla být kulturní fabrika v bývalém pivovaru Světovar, který se ale nepodařilo zrekonstruovat. Plánovaný program se proto uskuteční v areálu bývalého depa Plzeňských městských dopravních podniků (zde).

2/ Objev českých archeologů v Egyptě

Český egyptologický ústav, který už několik desítek let zkoumá lokalitu Abúsír v blízkosti Káhiry, učinil další významný objev. Tým vedený prof. Miroslavem Bártou odkryl hrobku královny Chentkaus z období 5. dynastie (asi 2450 př. Kr.). Přestože byla hrobka narušena vykradači, dochovala se část pohřební výbavy s travertinovými modely nádob a měděnými nástroji (zde, rozhovor s vedoucím výzkumu zde).

3/ Návštěvnost památek a galerií

Hrady, zámky a další objekty ve správě NPÚ navštívil v roce 2014 rekordní počet 4 799 929 lidí. Oproti roku 2013 byl zaznamenán nárůst o více než půl milionu návštěvníků. Nejnavštěvovanější památkou se stala opět jihomoravská Lednice (zde). Rekordní návštěvnost oznámila také Moravská galerie, kde se zrušení vstupného odrazilo ve více než dvojnásobném zájmu o stálé expozice. Velký úspěch mělo rovněž 26. mezinárodní bienále grafického designu v MG, které navštívilo 39 618 diváků (zde). Do Oblastní galerie v Liberci, která se začátkem loňského roku stěhovala do zrekonstruovaných lázní, přišlo loni 41 900 lidí (zde).

4/ Uzavření UPM

Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze je od 11. ledna uzavřeno z důvodu rekonstrukce, která by měla probíhat do 2. poloviny roku 2016. Znovuotevření muzea se plánuje v roce 2017. Výsledkem rekonstrukce bude zlepšení služeb návštěvníkům a díky stavbě nového centrálního depozitáře především výrazné zvětšení výstavního prostoru. Během uzavření hlavní budovy budou sbírky částečně zpřístupněny formou výstav v Obecním domě, Schwarzenberském paláci a Galerii Josefa Sudka (zde).

5/ Granty MK

Ministerstvo kultury zveřejnilo výsledky 1. kola výběrových dotačních řízení na rok 2015 v oblasti profesionálního umění, která zahrnuje výstavní, publikační a dokumentační činnost (zde). Výsledky 2. kola budou vydány do 28. února.

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.