Top10 roku 2014

Změny v Národní galerii, nové a rekonstruované prostory, ceny umělcům a teoretikům, kulturní politika, rozloučení, změny na vedoucích postech, spolek Skutek, Cena Oskára Čepana, významné přehlídky, Kustodka Květa.

1/ Národní galerie

V uplynulém roce došlo k několika významným změnám v Národní galerii. K 1. lednu 2014 se měl stát ředitelem NG Jiří Fajt, jeho nástup byl ale tehdejším ministrem kultury Jiřím Balvínem odložen (zde). Nakonec se funkce ujal až 1. července, když jej jmenoval Balvínův nástupce Daniel Herman (zde a zde). Jedním z prvních kroků, které Fajt v NG učinil, bylo jmenování šéfkurátora. Stal se jím původem polský kurátor Adam Budak, jenž dříve působil v Hirshhornově muzeu ve Washingtonu (zde). Další personální změny přišly v prosinci, kdy byli odvoláni Vít Vlnas, Helena Musilová a Šárka Leubnerová z pozic vedoucích sbírek NG (zde), na jejichž místa má být v brzké době vypsáno výběrové řízení. V souvislosti s NG se také hovořilo o výběrovém řízení na Československý pavilon pro nadcházející 56. bienále v Benátkách, kde se svým projektem uspěl Jiří David (zde).

2/ Prostory

Koncem února otevřela Oblastní galerie v Liberci nové sídlo, zrekonstruovaný prostor bývalých městských lázní. Původní sídlo OGL, Liebiegova vila, již potřebám galerie nevyhovovalo (zde a zde). Po dvouleté rekonstrukci se v květnu otevřely prostory Mánesa. Provoz zahájila výstava malíře a karikaturisty Ivana Steigera. NČVU, která budovu zpravuje, čelí od té doby kritice kvůli neexistujícímu výstavnímu programu a komerční orientaci (zde, zde, zde). Z důvodu rekonstrukce byla v dubnu uzavřena Galerie moderního umění v Hradci Králové. Návštěvníkům by se měla otevřít na jaře 2016 (zde, zde). Renovace čeká rovněž historickou budovu pražského Uměleckoprůmyslového musea. Generální rekonstrukce bude ukončena ve 2. polovině roku 2016. UPM by se v roce 2015 mělo rovněž dočkat nového centrálního depozitáře (zde, zde). V září byly zpřístupněny výstavní prostory bratislavské Kunsthalle, jež oficiálně funguje od 1. ledna 2014 (zde). Již třetí rok probíhá v Žilině rekonstrukce tamní synagogy a její přeměna na galerii. Přestože úpravy budovy ještě nejsou dokončeny, Nová synagóga/Kunsthalle Žilina se v září otevřela veřejnosti s prozatím tříměsíčním výstavním programem, který zahrnoval mimo jiné výstavu finalistů Ceny Oskára Čepana (zde). Nové působiště si musely hledat galerie SVIT a Polansky Gallery, jež dostaly výpověď z prostor na Štěfánikově ulici v Praze (zde). Polansky Gallery od dubna působí v Holešovicích na adrese Veletržní 45, SVIT pak ve Střešovicích na Cukrovarnické 39. V listopadu zahájila svou činnost nová žižkovská galerie Nevan Contempo. Majitelem galerie je Mikuláš Nevan, který dříve působil například v GASKu či v Galerii Švestka (zde).

3/ Ceny umělcům a teoretikům

Laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého se stal Roman Štětina s filmem Ztracený případ (zde). Osobností roku byl zvolen vítěz CJCH za rok 2013 Dominik Lang, čtenáři Artalku a Art+Antiques v anketě vybrali Tomáše Džadoně (zde). Vítězem 7. ročníku Ceny kritiky za mladou malbu se stal Jan Poupě (zde). Cenu Věry Jirousové v kategorii etablovaných kritiků získala redaktorka čtrnáctideníku A2 Tereza Stejskalová, v kategorii mladých kritiků do 26 let byla oceněna Anežka Bartlová (zde). Ministerstvo kultury udělilo cenu za přínos v oblasti výtvarného umění Stanislavu Kolíbalovi a za architekturu Ladislavu Lábusovi (zde). Ocenění Artis Bohemiae Amicis obdržel Jiří Šetlík (zde). Poctu od ČKA získal Rostislav Švácha (zde). Eva Koťátková se stala držitelkou ceny Dorothea von Stetten-Kunstpreis (zde). Cenu StartPoint získala Lisa-Marie Vlietstra a cenu Českých center obdržela Barbora Kelinhamplová (zde).

4/ Kulturní politika

Od ledna stojí v čele ministerstva kultury Daniel Herman (zde). Člen KDU-ČSL dříve působil např. jako mluvčí České biskupské konference, v letech 2010-2013 byl ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů. Podzimní komunální volby pak přinesly řadu změn na postech radních pro kulturu, jež se zásadně dotkly rovněž dvou největších měst. Novým pražským radním pro kulturu a památkovou péči se stal Jan Wolf z KDU-ČSL (zde), v Brně se náměstkem pro kulturu stal Matěj Hollan z politického hnutí Žít Brno (zde). Rozpočtový výbor sněmovny pak v listopadu navrhl navýšit rozpočet ministerstva kultury (zde). Návrh počítal například s přidáním 48 milionů Národní galerii, 110 milionů živému umění či s částkou 400 milionů, jež měla připadnout na obnovu památek. Navýšení financí na kulturu však nakonec při schvalování státního rozpočtu neprošlo (zde).

5/ Rozloučení

Svět umění opustili sochař Vratislav Karel Novák (13. 12. 1942 – 12. 2. 2014) (zde), básník a malíř Karel Trinkewitz (28. 8. 1931 – 14. 3. 2014) (zde), medievista Jacques Le Goff (1. 1. 1924 – 1. 4. 2014) (zde), malíř Jiří Načeradský (9. 9. 1939 – 16. 4. 2014) (zde), architekt Hans Holein (30. 3. 1934 – 24. 4. 2014) (zde), Adriena Šimotová (6. 8. 1926 – 19. 5. 2014) (zde), Adéla Taübelová (15. 3. 1986 – 13. 6. 2014), konceptualista On Kawara (24. 12. 1932 – 28. 6. 2014), básník a performer Milan Kozelka (3. 11. 1948 – 5. 10. 2014) (zde) a malíř Zdeněk Beran (7. 3. 1937 – 7. 11. 2014) (zde).

6/ Změny na vedoucích postech

Víc než půl roku byla brněnská Fakulta architektury VUT bez řádně zvoleného děkana. První volba stanovená na 25. března neproběhla. V květnu zvolil senát FA Rostislava Koryčánka, ten však kvůli průtahům se jmenováním a protestům některých členů fakulty přestal o post usilovat (k tématu zde). Děkanem FA byl nakonec 30. října zvolen Jan Hrubý (zde). Změny naopak neproběhly na postech rektora UMPRUM a děkana brněnské FaVU, na místa byli opětovně zvoleni Jindřich Smetana (zde) a Milan Houser. Personální změny se dotkly rovněž Moravské galerie. Novým šéfkurátorem MG byl jmenován Ondřej Chrobák. Vedoucí kurátorkou Uměleckoprůmyslového muzea MG se stala Lada Hubatová-Vacková (zde). Již zmiňovaný Rostislav Koryčánek pak od října nastoupil na pozici kurátora a vedoucího Metodického centra CENS (zde).

7/ Spolek Skutek

Spolek Skutek sdružující umělce a teoretiky umění, který vznikl v listopadu 2013, během prvního roku fungování spustil webové stránky (zde) a získal jasnou strukturu. V prosinci proběhly volby předsednictva – předsedou spolku se stal Petr Dub a ve výboru zasednou Denisa Bytelová, Tereza Jindrová, Johana Lomová, Jan Pfeiffer, Jiří Ptáček, Tereza Stejskalová, Pavel Sterec, Evžen Šimera, Štěpánka Šimlová a Jiří Thýn. O hlavním cíli spolku, jímž je zastupování výtvarné scény a vytváření mezioborového dialogu, hovořil Petr Dub a Tereza Stejskalová na ČRo Radiu Wave (zde) a Tereza Jindrová v Událostech v kultuře na ČT (zde).

8/ Cena Oskára Čepana

Do loňského 19. ročníku vstoupila Cena Oskára Čepana (zde) s novým realizačním týmem a s řadou dalších změn. Nový tým tvoří výtvarník Tomáš Džadoň (rozhovor s ním naleznete zde), kurátorka Barbora Šedivá, grafický designér Boris Meluš a Lubica Drangová, která má na starosti PR. Ke spolupráci byli přizváni také kurátoři Katarína Gatialová a Fedor Blaščák z Nové Synagogy/Kunsthalle Žilina. Právě do prostor žilinské Kunsthalle se přesunula výstava finalistů, jež se doposud tradičně konávala v Bratislavě (zde, zde, zde). Vítězkou 19. ročníku se stala Jana Kapelová, která v Žilině představila dílo Čakanie na materiál, v němž reflektuje typický středoevropský fenomén DIY (do it yourself). Nově byl rovněž vytvořen odborný poradní orgán, jenž má konzultovat otázky spojené s dalším směřováním Ceny. V rámci doprovodného programu (zde) proběhly diskuze s finalisty a také sympozium Otvorená situácia: 19 rokov Ceny Oskára Čepana dotýkající se témat významu, hodnoty a dalšího směřování Ceny (zde).

9/ Významné přehlídky

V Benátkách proběhlo 14. bienále architektury, jehož kurátor Rem Koolhaas zvolil pro národní pavilony jednotné téma Absorbing Modernity 1914-2014 (zde a zde). Československý pavilon připravil ateliér KOLMO.eu v čele s Martinem Hejlem (zde). Jubilejní 10. ročník putovní Manifesty, za nímž stojí kurátor Kaspar König, hostila petrohradská Ermitáž (zde). Během léta proběhl 8. ročník bienále v Berlíně, jehož kurátorem byl Juan A. Gaitán (zde). V Brně proběhlo 26. mezinárodní bienále grafického designu s tématem grafický design, vzdělávání a školy (zde), na které přišel rekordní počet bezmála 40 tisíc diváků (zde).

10/ Kustodka Květa

Komiks Kustodka Květa, který pro Artalk připravují Tomáš Končinský a Františka Lachmanová, uspěl v cenách Muriel. Květa si odnesla ocenění pro nejlepší komiksové počiny uplynulých dvanácti měsíců (od září 2013 do srpna 2014) v kategorii Nejlepší strip. A plánuje se její knižní vydání!

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.