od 1. 12. 2014 / Radomil Klouza: Pohled do obrazu. Technologická kopie obrazu jako tvůrčí studijní proces

17. 12. 2014Artalk Infoservis

Radomil Klouza / Pohled do obrazu. Technologická kopie obrazu jako tvůrčí studijní proces / Albert knihy / Boskovice / od 1. 12. 2014

Začátkem prosince 2014 vyšla publikace ak. mal. a rest. Radomila Klouzy Pohled do obrazu, s podtitulem Technologická kopie obrazu jako tvůrčí studijní proces.

Cílem autora je rozšířit poznání o stavbě historického díla a ozřejmit specifika dobových malířských technik. Na bohaté fotografické dokumentaci z průběhu tvorby technologických kopií staromistrovských děl dokládá celkový proces výstavby obrazů středověkého až současného umění. V různých názorně instruktivních formách představuje v doposud nepublikovaném konceptu skladbu jednotlivých obrazových vrstev a užitých technicko-technologických postupů. Na šestadvaceti vybraných dílech reprezentujících jednotlivá slohová období, z nichž většina je ze sbírek NG v Praze, je podrobným výkladem popisujícím specifický vznik obrazů s uvedením široké řady v praxi ověřených dobových receptur představen celý proces malby. Publikace dále obsahuje stručný přehled dějin technologie malby a jednotlivých historických stylů, jejich proměnlivých fází a směrů.  Ačkoliv byla kniha primárně určena především pro restaurátorský obor, může být též podnětná pro ryze tvůrčí výtvarné obory, pro teoreticky zaměřené obory dějin výtvarného umění a pro galerijní a památkovou praxi. Zároveň přináší mnohé poučení zasvěceným i méně zasvěceným obdivovatelům a milovníkům zejména starého umění. Publikace vychází pod záštitou Archivu historické výtvarné technologie při Akademii výtvarných umění v Praze.

Autor: Radomil Klouza, ak. mal. a rest.

Grafická úprava a předtisková příprava: Heyduk, Musil & Strnad s.r.o., www.hms.design.cz

Jazyková redakce: A. Jakoubková

Nakladatel: F. Šalé, Albert knihy, Boskovice

Tisk: Graspo CZ,a.s., Pod Šternberkem 324,  Zlín, Louky, www.graspo.com

Vydání a rok: 1. vydání 2014

Rozsah: 328 stran

Náklad: 1000 ks

ISBN 978-80-7326-245-7

Recenze:  Prof. Karel Stretti, ak. mal.

Doc. PhDr. Jiří Kotalík, CSc.

Prof. PhDr. Vít Vlnas, Ph.D.