Top5týdne 16. 12. 2014

Turner Prize 2014, odvolání ředitelů sbírek NG, volby předsednictva spolku Skutek, Milan Houser děkanem FaVU a cena ČKA pro Rostislava Šváchu.

1/ Turner Prize 2014

Vítězem 30. ročníku Turnerovy ceny se stal irský rodák Duncan Campbell. Finálové výstavy v Tate Britain se účastnil s bezmála hodinovou filmovou esejí It for Others, jež odkazuje k dokumentárnímu filmu Chrise Markera Sochy také umírají z roku 1953 (zde a zde). O vítězi rozhodla porota ve složení Stefan Kalmár (Artists Space, New York), Helen Legg (SpikeIsland, Bristol), Sarah McCrory (Glasgow International), Dirk Snauwaert (Wiels, Brusel) a ředitelka Tate Britain Penelope Curtis (zde).

2/ Odvolání ředitelů sbírek NG

Jiří Fajt odvolal tři z pěti vedoucích sbírek Národní galerie v Praze. Z galerie odchází šéf sbírky starého umění Vít Vlnas, ředitelka sbírky moderního a současného umění Helena Musilová a ředitelka sbírky umění 19. století Šárka Leubnerová (vyjádření odvolaných zde). Podle ředitele NG bude na místa vedoucích sbírek vyhlášeno mezinárodní výběrové řízení (zde).

3/ Volby předsedy spolku Skutek

8. prosince proběhly volby nového předsednictva spolku Skutek, který sdružuje umělce a teoretiky umění. Předsedou spolku se stal Petr Dub, ve výboru zasednou Denisa Bytelová, Tereza Jindrová, Johana Lomová, Jan Pfeiffer, Jiří Ptáček, Tereza Stejskalová, Pavel Sterec, Evžen Šimera, Štěpánka Šimlová a Jiří Thýn (zde, rozhovor s Terezou Jindrovou zde).

4/ Milan Houser děkanem FaVU

Akademický senát FaVU VUT zvolil doc. MgA. Milana Housera děkanem fakulty pro období 2015-2019. Houser, který působil ve funkci děkana už v předcházejícím volebním období, byl ve volbě jediným kandidátem. Hlavními body jeho volebního programu jsou přesun fakulty do vyhovujícího prostoru a ekonomická stabilita školy (zde).

5/ Cena ČKA pro Rostislava Šváchu

Cenu Pocta za rok 2013, kterou uděluje Česká komora architektů od roku 2000 osobnostem, jež se významně zapsaly do historie moderní české a moravské architektury, získal prof. Rostislav Švácha. Podle poroty Švácha svým významem dalece překračuje hranice České republiky a zásadní je také jeho pedagogická činnost a angažovanost ve sporech o zásahy do historických měst (zde).

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.