Top5týdne 2. 12. 2014

Jindřich Smetana opět rektorem UMPRUM, Čarný ředitelem Kunsthalle Bratislava, Ciglerův sloup v Litomyšli, Gurlittovu sbírku přijme muzeum v Bernu, brněnský Devětsil v MG.

1/ Smetana rektorem UMPRUM I v následujících čtyřech letech by měl v čele Vysoké školy uměleckoprůmyslové stát její dosavadní rektor Jindřich Smetana (zde). Akademický senát jej v pondělí 24. listopadu potvrdil ve funkci, a to 13 hlasy ze 14 možných. Jindřich Smetana, architekt a scénograf, který je sám absolventem školy, stojí v čele UMPRUM od roku 2011.

2/ Čarný ředitelem Kunsthalle Bratislava

3/ Ciglerův sloup v Litomyšli Do interiéru kostela Nalezení sv. Kříže v Litomyšli byl instalován skleněný sloup Václava Ciglera a Michaela Motyčky. Dílo umístěné v křížení bývalého piaristického chrámu tvoří zhruba sedmimetrový vznášející se sloup, pod nímž je skleněná plocha o průměru pěti metrů, jež má evokovat vodu. Práce, která má odkazovat na knihu Genesis, vznikla za finančního přispění soukromého mecenáše, jenž plastiku městu zapůjčil na dobu pěti let (zde).

4/ Gurlittova sbírka míří do Bernu Muzeum umění ve švýcarském Bernu se rozhodlo přijmout kontroverzní sbírku, kterou mu v poslední vůli odkázal Cornelius Gurlitt. Sbírka čítající více než tisíc děl moderního umění byla v Gurlittově mnichovském bytě zabavena roku 2012. Díla nashromáždil Corneliův otec Hildebrand, obchodník s uměním pracující pro nacistický režim. Vzhledem k nejasnému původu některých děl však řada prací zůstane nadále v Německu, a to do doby, než bude objasněna jejich provenience (zde a zde). Švýcarské muzeum rovněž zveřejnilo seznam děl (zde).

5/ Brněnský Devětsil v MG Moravská galerie zahájila výstavu přibližující tvorbu brněnského Devětsilu. Kurátor Petr Ingerle se zaměřil především na prezentaci multimediálních přesahů brněnského sdružení, jež vzniklo v roce 1923 jako pobočka známějšího pražského spolku, ovšem rozpadlo se již roku 1927 kvůli názorovým sporům (zde, zde a zde).

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.