TZ: Obří ocelové sochy Sušky a Raise zůstanou v Botanické zahradě Praha až do jara

25. 11. 2014Artalk Infoservis

Čestmír Suška a Lukáš Rais / Botanická zahrada Praha / Praha / do 10. 4. 2014

Unikátní výstava rozměrných ocelových skulptur sochařů Čestmíra Sušky a Lukáše Raise v Botanické zahradě Praha je prodloužena až do 10. dubna 2015. Návštěvníci tak budou mít možnost obdivovat 18 nepřehlédnutelných objektů, promyšleně zasazených do exteriéru zahrady, v kontextu různých ročních období – po slunném létě, barevném podzimu také pod zimní sněhovou pokrývkou. Sedmnáct Raisových a Suškových skulptur inspirovaných přírodou zdobí venkovní expozice botanické zahrady od června, osmnáctá přibyla začátkem září – jako jediná natrvalo. Jde o šestitunovou, desetimetrovou Rozhlednu, kterou Čestmír Suška vyrobil z ocelového potrubí.

Z Prahy se některé artefakty přestěhují do Plzně, kde se stanou součástí autorské výstavy Čestmíra Sušky reSTART, konané v rámci projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015. V novém prostoru Depa Cukrovarská bude expozice k vidění od dubna do konce roku 2015. Její součástí bude pestrý doprovodný program s koncerty, performancemi, komentovanými prohlídkami a workshopy pro děti i dospělé, připravený umělci spojenými se studiem Bubec.

Trvalou připomínkou mimořádné výstavy SUŠKA_RAIS je nástěnný kalendář na rok 2015 s fotografiemi Salima Issy, zachycujícími exponáty obou autorů v prostředí Botanické zahrady hl. m. Prahy. Doslov připojila Terezie Zemánková.

Komplexní pohled na dosavadní tvorbu respektovaného sochaře Čestmíra Sušky přináší obsáhlá monografie SUŠKA. V druhém, rozšířeném vydání s anglickým překladem ji vloni vydalo nakladatelství Gallery. Velkoformátová publikace představuje jednotlivé etapy tvorby Čestmíra Sušky – od výtvarných a studijních začátků, přes studium na Akademii výtvarných umění v Praze a členství ve skupině Tvrdohlaví, tvůrčí pobyty v USA, založení sochařského studia Bubec až po současnost. Autory textů v monografii jsou Jiří Olič, Čestmír Suška a David Vávra, anglický překlad je dílem Tomáše Míky a Lindy Jayne Turner, grafická úprava Jan Zachariáš.

Kalendář SUŠKA_RAIS 2015 (cena: 200 Kč) a kniha SUŠKA – velká monografie sochaře Čestmíra Sušky (cena: 1 300 Kč) jsou v prodeji na těchto místech:

Centrum současného umění DOX – knihkupectví Bendox, Poupětova 1, P7

Galerie hlavního města Prahy – Colloredo-Mansfeldský palác, Karlova 1, P1 (monografie)

PageFive, Veverkova 5, Praha 7

Studio Bubec, Tělovýchovná 748, Praha - Řeporyje