Top5týdne 11. 11. 2014

Benediktini v NG, nová galerie Nevan Contempo, zemřel Zdeněk Beran, symbolismus v Olomouci, bratislavský Mesiac fotografie.

1/ Benediktini v NG

2/ Nevan Contempo

3/ Zemřel Zdeněk Beran V pátek 7. listopadu zemřel malíř Zdeněk Beran. Na českou uměleckou scénu vstupoval Beran na přelomu padesátých a šedesátých let. Od roku 1990 až donedávna působil jako vedoucí ateliéru malby na pražské AVU. Vedle malby a kresby se věnoval rovněž instalacím a expresivním objektům. V pražské Galerii Litera probíhá do 19. prosince výstava jeho prací nazvaná Studie prostorového zmatku (zde, zde a zde).

4/ Symbolismus v Olomouci Ve čtvrtek 6. listopadu proběhla v olomouckém Muzeu moderního umění vernisáž výstavy Tajemné dálky: Symbolismus v českých zemích 1880–1914 (zde). Přehlídka, jež je s více než 300 exponáty od 57 autorů první komplexní prezentací českého symbolismu u nás (komornější verze výstavy probíhala v létě pod názvem Vládcové snů v Mezinárodním centru kultury v Krakově), potrvá do 22. února 2015. Autorem koncepce je Otto M. Urban.

5/ bratislavský Mesiac fotografie

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.