13. 11. 2014 / Představení nejvýznamnějších výstav Západočeské galerie v rámci programu Plzeň 2015 - Evropské hlavní město kultury

Představení nejvýznamnějších výstav Západočeské galerie v rámci programu Plzeň 2015 - Evropské hlavní město kultury / GHMP: Dům U Kamenného zvonu / Praha / 13. 11. 2014 ve 13h

MNICHOV – ZÁŘÍCÍ METROPOLE UMĚNÍ

Západočeská galerie v Plzni, výstavní síň Masné krámy, Pražská 18, Plzeň

28. 1. – 6. 4. 2015 (vernisáž 27. 1. 2015)

Mnichov se stal v druhé polovině 19. století jedním z hlavních evropských uměleckých center, když se zejména malířství Mnichovské školy stalo mezinárodně uznávaným a oceňovaným fenoménem. Mnichov byl vyhledáván mladými umělci z celého světa, mezi nimiž měla silné zastoupení česká komunita. Umělci z českých zemí tam získávali vzdělání buď na Akademii umění, nebo v soukromých výtvarných školách. Mnichov pro ně představoval alternativu k pařížskému školení, nebo jeho předstupeň, v rámci střední Evropy však předstihl další místa uměleckého vzdělání, jakými byly Praha, Vídeň, Berlín a jiné. Po nástupu secese v 90. letech 19. století se specifický koncept Mnichovské školy transformoval do pluralitního spektra uměleckých tendencí, pro české výtvarné umělce byl však Mnichov až do konce „dlouhého 19. století“ za I. světové války nadále mimořádně přitažlivý. Termín „zářící metropole umění“ v názvu výstavy je převzat ze známé novely Thomase Manna Gladius Dei z roku 1902. Projekt obsáhne dobu od roku 1870 do roku 1918, tedy dobu od slavné éry Mnichovské školy až po nástup avantgardy.

Výstavu představí autor projektu Mgr. Roman Musil, ředitel Západočeské galerie v Plzni.

Gottfried Lindauer (1839–1926), plzeňský malíř novozélandských Maorů

Západočeská galerie v Plzni, výstavní síň Masné krámy

6. 5. – 20. 9. 2015 (vernisáž 5. 5. 2015)

Gottfried Lindauer je umělec s pozoruhodným životním osudem, který ovšem až dosud čekal na plnohodnotné zhodnocení svého díla. Západočeská galerie v Plzni pořádá první retrospektivní výstavu tohoto rodáka z Plzně, který odešel v roce 1874 na Nový Zéland a vytvořil tam unikátní kolekci portrétů maorských obyvatel, která je od té doby považována za součást tamního národního kulturního dědictví a samotný Lindauer zde patří mezi nejpopulárnější malíře koloniálního období. Gottfried  Lindauer je jedním z nemnoha malířů, kteří s evropským akademickým školením opustili starý kontinent a svůj talent i profesní dráhu rozvíjeli v pro ně neznámém prostředí mimoevropských kultur. Západočeská galerie bude na výstavě prezentovat 44 portrétů Maorů exkluzivně zapůjčených z Auckland Art Gallery a doplněných o díla vzniklá na našem území před malířovým odchodem do zámoří (portréty plzeňských měšťanů a cyrilometodějský cyklus z Valašských Klobouk).

Výstavu představí autor projektu Mgr. Roman Musil, ředitel Západočeské galerie v Plzni.

Baroko v západních Čechách

Západočeská galerie v Plzni, výstavní síň Masné krámy, Pražská 18, Plzeň

28. 10. 2015 – 13. 3. 2016 (vernisáž  27. 10. 2015)

Výstava a doprovodná publikace bude prezentovat všechny obory výtvarné činnosti v období let cca 1650―1780 na území dnešního Plzeňského kraje: architekturu, sochařství, malbu nástěnnou, závěsnou, grafiku a umělecké řemeslo. Západní Čechy patří svou polohou mezi pražským centrem a významnými bavorskými středisky (Regensburg, Mnichov, Norimberk) k regionům se specifickým kulturním charakterem, k němuž přispěla i významná historická role západní části našeho území. Projekt se soustředí na tematické a umělecké celky – na lokality a v nich působící objednavatele: města, kláštery a šlechtu. Pozornost bude věnována i lidovým projevům barokního umění. V oblasti západních Čech působily významné tradiční klášterní, jejichž kláštery (Kladruby, Plasy, Chotěšov) procházely v 18. století pod vedením ambiciózních opatů rozsáhlou uměleckou obnovou, která do oblasti přivedla přední umělecké osobnosti a dlouhodobě stimulovala a ovlivňovala regionální uměleckou produkci v práci spolupracovníků a pokračovatelů. Významnou objednavatelskou roli sehrály na Plzeňsku šlechtické rody Lažanských a Vrtbů a stejně tak města (Plzeň, Klatovy, Domažlice).

Projekt představí autoři projektu PhDr. Andrea Steckerová, PhD. (Národní galerie v Praze) a PhDr. Štěpán Vácha, PhD. (Ústav dějin umění AV ČR, v.v.i.) a kurátor výstavy Mgr. Petr Jindra (Západočeská galerie v Plzni).