Top5týdne 28. 10. 2014

Udílení cen Ministerstva kultury, Cena Oskára Čepana 2014, výstava This Place v DOXu, veletrh FIAC a nová budova Nadace Louise Vuittona v Paříži, Nová galerie v Praze.

1/ Udílení cen Ministerstva kultury

Ve čtvrtek 23. října proběhl v Malé dvoraně Veletržního paláce v Praze slavnostní ceremoniál udílení státních cen a cen Ministerstva kultury za rok 2014. Architekt a děkan FA ČVUT Ladislav Lábus se stal laureátem ceny v oblasti architektury nejen za celoživotní přínos, ale také za veřejné a odborné angažmá. V oblasti výtvarného umění byl za celoživotní dílo oceněn sochař Stanislav Kolíbal (zde).

2/ Cena Oskára Čepana 2014

Laureátkou 19. ročníku Ceny Oskára Čepana se stala Jana Kapelová. Na výstavě čtyř finalistů, jež probíhá v Nové Synagoze/Kunsthalle Žilina, představila dílo Čakanie na materiál, ve kterém reflektuje typický středoevropský fenomén DIY (“do it yourself”). Odborná porota ve složení Áron Fenyvesi (HU), Piotr Stasiowski (PL), Jiří Ptáček (CZ), Michal Murin (SK) a Mira Keratová (SK) hodnotila letošní ročník jako velmi vyrovnaný a vítězku vybrala nejen na základě finálové prezentace, ale i dosavadního portfolia (zde).

3/ Výstava This Place v DOXu

Centrum současného umění DOX hostí výstavu This Place, kde světově uznávaní fotografové prezentují svůj pohled na současný Izrael. Iniciátorem projektu je Frédéric Brenner, který v roce 2006 pozval ke spolupráci jedenáct kolegů (Wendy Ewald, Martin Kollar, Josef Koudelka, Jungjin Lee, Gilles Peress, Fazal Sheikh, Stephen Shore, Rosalind Solomon, Thomas Struth, Jeff Wall, Nick Waplington), aby společně vytvořili mnohovrstevnatý portrét místa (zde, debata s fotografy zde).

4/ Veletrh FIAC a nová budova Nadace Louise Vuittona v Paříži

Od 23. do 26. října proběhl v Paříži veletrh současného umění FIAC, kde prezentovalo 191 galerií z 26 zemí světa díla více než 3000 umělců. Z našich umělců byli zastoupeni Zbyněk Baladrán a Eva Koťátková, české galerie se veletrhu neúčastnily (zde). Během FIACu byla také otevřena nová budova Nadace Louise Vuittona, jež bude sloužit výstavám současného umění, kterou navrhl Frank Gehry (zde).

5/ Nová galerie v Praze

V Praze na Vinohradech vznikla galerie současného umění, jež nese název Nová galerie. Její zakladatelkou a kurátorkou je Nina Hedwic. Galerie zahájila provoz výstavou Start, kde vystavují Jiří David, Jan Knap, Lukáš Rittstein, Martin Mainer, František Matoušek, Jakub Špaňhel a Adam Štech (zde a zde).

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.