TZ: Vernisáž Markéty Jáchymové v nově založeném výstavním prostoru The Solution Gallery

23. 10. 2014Artalk Infoservis

Markéta Jáchymová / Stargate / Praha / 25. 10. - 6. 11. 2014

 

Markéta Jáchymová: Stargate

The Solution Gallery, Krymská 27, Praha10

Vernisáž: sobota 25. října 17:00

Výstava otevřena: 25.10-6.11., úterý-pátek 14:00-17:00

Markéta Jáchimová se narodila v roce 1988 v Domažlicích. Studovala výtvarné umění na řadě škol, včetně Soukromé střední uměleckoprůmyslové školy Zámeček v Plzni a Institutu umění a designu v Glasgow. V roce 2009 se přestěhovala do Prahy, kde pokračovala ve svém studiu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové, v sochařském ateliéru Kurta Gebauera.

Přestože začínala jako grafička a malířka, v roce 2009 svou pozornost obrátila k sochařské práci, díky níž je dnes v české republice široce uznávanou a vystavovanou tvůrkyní.

V raných pracích Markéta Jáchimová používá organické materiály, například lidské vlasy, sádru a nalezené dřevo. V posledních letech začala svá díla uskutečňovat v křišťálu a skle. Předměty samy začaly nabývat na velikosti a postupně stále více odkazují na dominantní téma autorčiny tvorby, dětství. Jak mi kdysi řekla: „Moje dětství nikdy neztratilo své kouzlo, nikdy neztratilo své tajemství a nikdy neztratilo svou dramatičnost.“

Ve své hluboce symbolické tvorbě autorka pracuje se svým vztahem k vlastnímu tělu a s rolí, kterou v jejím raném rodinném životě hrály výlety do lesa, které jsou slovní zásobou jejíž pomocí se snaží porozumět historii a přepsat ji. Antropomorfní tvary, které její díla zaujímají – ženské a mužské těla jsou konstantě tematizovaná a přepracovávaná – jsou nabité sexualitou a smrtí a napětím mezi nimi.