TZ: Mladí a úspěšní. Příběhy mladého českého designu

23. 10. 2014Artalk Infoservis

Mladí a úspěšní. Příběhy mladého českého designu / Design Cabinet CZ / Praha / 16. - 29. 10. 2014

Mladí a úspěšní. Příběhy mladého českého designu

Příběhy mladého českého designu vidělo už přes tisíc návštěvníků, ale jistě ne ještě všichni, kteří by ji vidět měli. Nezapomeňte si ji přijít prohlédnout a prostudovat, končí 29. října 2014. Výstava mapuje profesionální osudy studentů, kteří získali od roku 1991 do roku 2013 nějaké vyšší ocenění v soutěži o Národní cenu za studentský design.

Soutěž prošla za 24 let řadou změn: do roku 2004 soutěžili studenti společně s profesionálními designéry. Od roku 2005 se studentská soutěž osamostatnila pod názvem Studentský design, a tak se srovnávaly studentské práce jen mezi sebou. Zvrat nastal v roce 2007, kdy Ministerstvo průmyslu a obchodu zrušilo Design centrum ČR, které soutěž organizovalo, a tím zanikly i všechny profesionální designérské soutěže. Soutěž studentského designu zachránil v roce 2008 Design Cabinet CZ, nadační program Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství. Studentská soutěž se od roku 2008 jmenuje Národní cena za studentský design.

Design Cabinet CZ si položil otázku, zda mají soutěže pro studenty nějaký význam, a zda má udělení nějaké ceny vliv na jejich další profesionální osud. Úkolu najít bývalé oceněné studenty se ujaly studentky kurátorských studií Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Lenka Kolářová a Zuzana Pištěková. Na výstavu bylo vybráno asi 30 designérů, prezentuje se jich 24.

Jde o autory, kteří dnes mají svá vlastní studia, jsou členy významných designérských firemních týmů nebo působí jako pedagogové na univerzitách nebo na vyšších odborných školách. Zasahují svými návrhy všechny oblasti průmyslu i užitého umění a ovlivňují náš každodenní život ve všední den i svátek.

Projekt bude pokračovat, protože se jím bude zabývat ve své diplomové práci Lenka Kolářová.

Vystavující: Pavel Coufalík, Jan Čtvrtník, Martina Deissová (roz. Víchová), Jiří Hlušička, Viktor Chalepa, David Karásek + Radek Hegmon, Jan Kloss, Eliška Kuchtová, Anna Marešová, Věra Marešová, Kryštof Nosál, Filip Streit, Ladislav Škoda, Monika Šrolerová, René Šulc, Antonín Tomášek, Jan Tuček, Martin Tvarůžek, Ondřej Václavík, Gabriel Vach, Jindřich Vodička, Roman Vrtiška + Vladimír Žák.

Výstavu najdete v galerii Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, Václavské nám. 31, Praha 1

Otevřeno od pondělka do čtvrtka od 10 do 16 hodin, v pátek od 10 ho 14 hodin.

Vstup volný.

Lenka Žižková

www.designcabinet.cz

www.studentskydesign.cz

www.meetczechdesign.cz

Výstava je součástí projektu Meet Czech Design.