TZ: Jiří Sozanský

22. 10. 2014Artalk Infoservis

Jiří Sozanský / 1984 - rok Orwella / Národní galerie v Praze: Veletržní palác / Praha / 22. 10. 2014 - 8. 2. 2015

Jiří Sozanský: 1984 - rok Orwella

Autor výstavy: Jiří Kotalík (ext.)

Odborný poradce: Petr Koura

Koordinátorka výstavy za NG v Praze: Jana Šmídmajerová

Produkce: Olga Sozanská

Architekt: Pavel Kolíbal

Doprovodný program: Lektorské oddělení Sbírky moderního a současného umění Místo konání: Veletržní palác (mezanin) Dukelských hrdinů 47, 170 00 Praha 7 Datum konání: 22. října až 8. února 2015

Třetím z projektů, věnovaným 40. výročí požáru Veletržního paláce, je dlouhodobý projekt Jiřího Sozanského 1984 - rok Orwella. Výstava je připravena ve spolupráci se sdružením Symposion.

V roce 1974 vyhořelý Veletržní palác přešel po mnoha peripetiích do vlastnictví Národní galerie s vizí vybudovat zde stálou expozici moderního a současného umění. Během projekční přípravy rekonstrukce (zadané ateliéru Sial začleněného do Stavoprojektu Liberec) se roku 1984 do zničeného objektu náhodou dostal Jiří Sozanský, který právě dokončil své mimořádné environmentální projekty v Malé Pevnosti v Terezíně a v likvidovaném městě Most. Apokalypticky vyhlížející skelet ho zaujal natolik, že se rozhodl realizovat v tomto zneklidňujícím prostoru výtvarné instalace a performance inspirované románem Georga Orwella 1984. Projekt ovšem nemohl být ve své době ani dokončen ani publikován.

Jiří Sozanský se k orwellovskému tématu periodicky vracel v rámci svých dalších aktivit reflektujících totalitu, politické procesy padesátých let a všechny formy násilí. V posledních letech vytvořil sérii nových uměleckých děl inspirovaných jedinečným objektem Veletržního paláce v čase jeho totální devastace a představuje ji nyní v symbióze s fragmenty zachované dokumentace původního projektu z roku 1984. Projekt 1984 – Rok Orwella autor věnuje památce prof. Jiřího Kotalíka, někdejšího ředitele Národní galerie v Praze, který se významně zasloužil o znovuvzkříšení Veletržního paláce pro službu umění.

Celá instalace, která je zároveň připomínkou 25. výročí sametové revoluce, představuje velkoformátové malby, plastiky, videa, interpretované fotografie a fotokoláže. Tato výstava, tedy interpretace Veletržního paláce (či jeho torza) představuje jakési výtvarné završení celého projektu věnovaného 40. výročí požáru Veletržního paláce.

Projekt doprovází řada doprovodných programů (viz příloha tiskového zpravodajství). K výstavě je sdružením Symposion vydána i publikace.

Jiří T. Kotalík o autorovi :

Sochař, malíř, grafik, tvůrce multimediálních projektů a environmentů, absolvent studia na Akademii výtvarných umění v Praze, člen SVU Mánes a SČGU Hollar.

Jiří Sozanský patří mezi ty umělce, jejichž dílo bezprostředně rezonuje pulsem doby, v níž žijí. Vstoupil na českou uměleckou scénu v polovině 70. let, v době vrcholící normalizace a tvůrčí nesvobody. Celou svou uměleckou tvorbou se angažoval proti všem formám násilí, zvůle a ideologického diktátu, pošlapávajícího lidská práva a důstojnost člověka.

Je znám jako nekonformní umělec a člověk vyhraněných názorů a postojů, vyjadřující se prostřednictvím rozsáhlých multimediálních projektů vázaných ke konkrétnímu místu. Svými aktivitami v neobvyklých místech a prostorách oživoval utlumenou výtvarnou scénu 70. let. Jeho akce promlouvaly ke svědomí normalizující se společnosti i za cenu nemalého osobního rizika. Zajímá ho člověk v mezních situacích, jeho niterné rozpoložení a vnější reakce směrem k lidské komunitě. Jeho obrazy, kresby, plastiky, objekty, instalace, environmenty i performance reagují na konkrétní prostředí a společenskou situaci v poloze naléhavého varovného mementa. Takové byly jeho akce v Terezíně, Mostě, Vysočanech či Veletržním paláci.

Veletržní palác Dukelských hrdinů 47 170 00 Praha 7

Vstupné na výstavu:

Základní                       110 Kč Snížené                           60 Kč Rodinné                        170 Kč Školní skupina              20 Kč