do 26.10.2014 / Vstup pro studenty základních, středních a vysokých škol na všechny výstavy Bienále Brno 2014 zdarma

22. 10. 2014Artalk Infoservis

Právě probíhá poslední týden 26. mezinárodního bienále grafického designu Brno. Vzhledem k tomu, že tématem letošního ročníku Bienále Brno je vzdělávání v oblasti grafického designu a vizuální komunikace, zrušila Moravská galerie v Brně na závěrečné dny jeho trvání vstupné pro všechny studenty základních, středních a vysokých škol. Zdarma mají vstup až do konce tohoto týdne, tedy do neděle 26.10.2014 včetně.

Bienále Brno 2014 se prostřednictvím širokého spektra výstav, přednášek a doprovodných programů zamýšlí nad tím, jak se grafický design dnes učí, jaké jsou modely, metody a přístupy jednotlivých pedagogů a škol. Další rovinou jsou otázky lokální různorodosti škol, vliv architektury školních budov a vztah mezi školním prostředím a následnou praxí.

Mezinárodní přehlídka (Uměleckoprůmyslové muzeum, Husova 14), tradiční součást Bienále Brno, je v mnoha ohledech letos výjimečná. Důrazem na studentské práce nechává pro tentokrát tvorbu profesionálů stranou.

Práci pedagogů představuje společný výstavní projekt laureátů Grand Prix Bienále Brno studia Mevis & Van Deursen (2012) a profilová výstava grafického designéra a pedagoga Rostislava Vaňka (Pražákův palác, Husova 18).

Bienále je po celou dobu svého konání nově doplněno o tzv. OFF program (Místodržitelský palác, Moravské náměstí 1a), koncipovaný jako otevřený prostor pro workshopy, intervence a jiné oborové prezentace.

Mezinárodní bienále grafického designu Brno se již více než padesát let snaží reflektovat dění a proměny grafického designu a vizuální kultury a řadí se mezi nejstarší a nejvýznamnější akce tohoto druhu na světě.

Organizátorem je Moravská galerie v Brně, kurátory 26. ročníku jsou Radim PeškoAdam Macháček a Tomáš Celizna.