Top5týdne 21. 10. 2014

Festival  4+4 dny v pohybu, narozeniny Artalku a Signal, Matěj Hollan náměstkem pro kulturu, Umění 19. století od klasicismu k romantismu v NG, SVIT na Ořechovce, Trafačka před stěhováním, Frieze v Londýně.

1) 4+4 dny, narozeniny Artalku a Signal Od pátku 10. října do soboty 18. října probíhal v Praze festival 4+4 dny v pohybu. Devatenáctý ročník mezinárodního festivalu současného umění, který měl hlavní sídlo v Paláci u Stýblů, nabídl výstavů čtyř desítek autorů nazvanou Who is the Director, divadelní a taneční představení, audiovizuální projekty či komentované procházky (zde a zde). V rámci festivalu byly rovněž oslaveny 6. narozeniny Artalku s aukcí osobních zážitků (zde). V druhé polovině uplynulého týdne se v Praze konal také festival Signal, jehož součástí byla vedle čtyř videomappingů i dvacítka světelných a interaktivních instalací (zde a zde).

2/ Hollan brněnským náměstkem pro kulturu Novým náměstkem pro kulturu se v Brně stane Matěj Hollan z politického hnutí Žít Brno. To vzniklo ze stejnojmenného satirického webu, na němž se v posledních několika letech objevovaly kritiky četných kroků brněnského magistrátu v čele s Romanem Onderkou. „Prosadíme navýšení prostředků na nezřizovanou kulturu. Uvidíme, jestli se už na tento rok podaří vyjednat navýšení, jaké si představovala iniciativa Brno kulturní. Nějaké bude určitě. A chceme si přestat jenom povídat o Janáčkově centru, ale zřídit pro něj projektový tým," naznačuje Hollan některé kroky (zde a zde).

3/ Umění 19. století v NG Od 17. října otevřela Národní galerie v Salmovském paláci novou dlouhodobou expozici Umění 19. století od klasicismu k romantismu, která představí v širším středoevropském kontextu nejvýznamnější díla českého malířství a sochařství prvních dvou třetin 19. století. Přehlídka je koncipována v chronologické linii do stylových, tematických a autorských celků. Prostory v přízemí paláce jsou vyčleněné pro krátkodobé výstavní projekty. Současně s novou expozicí zde byla zahájena výstava Josefa Führicha (zde).

4/ SVIT na Ořechovce, Trafačka před stěhováním Pražská galerie SVIT začala dočasně působit v nových prostorách ve vile na Ořechovce. První výstavou, kterou nové působiště na ul. Cukrovarnické hostí, je přehlídka prací Habimy Fuchs (zde). Stěhování čeká rovněž Trafačku. Současné prostory ve Vysočanech by měla galerie opustit v lednu. V dubnu začne demolice objektu, který ustupuje developerskému záměru. Kam se Trafačka přesune, zatím není jasné (zde).

5/ Frieze v Londýně Od 15. do 18. října probíhal v londýnském Regent’s Park Frieze Art Fair (zde). Dvanáctého ročníku veletrhu současného umění se zúčastnilo 162 galerií z 25 zemí světa. Letos poprvé byla zavedena sekce Live zaměřená na performance. Souběžně s Frieze Art Fair se konal rovněž třetí ročník veletrhu Frieze Masters, v rámci něhož představilo 127 galerií umění od starověku po 20. století (zde).

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.