Top5týdne 14. 10. 2014

Jiří David do Benátek, Cena Michala Ranného pro Václava Stratila, Designblok 2014, zemřel Milan Kozelka a návštěvnost památek NPÚ v roce 2014.

1/ Jiří David do Benátek

Vítězným návrhem pro Česko-slovenský pavilon na 56. bienále v Benátkách 2015 se stal projekt Jiřího Davida Apoteóza s podtitulem Kde domov můj, jehož hlavními motivy jsou pojmy vlast, domov a národ. Kurátorkou expozice je Katarína Rusnáková a konzultantem projektu je prof. Jiří Přibáň (zde). Vedle umělecké části je součástí projektu mezinárodní sympozium, kde budou o tématech spjatých s expozicí diskutovat teoretikové umění a odborníci z oblasti humanitních věd. Davidův projekt vybrala mezinárodní komise z 38 návrhů (reportáž z tiskové konference zde).

2/ Václav Stratil získal cenu Michala Ranného

Václav Stratil, malíř, konceptuální umělec a pedagog brněnské FaVU, získal cenu Michala Ranného, kterou jednou za dva roky uděluje Moravská galerie v Brně. Porota ocenila zejména jeho působení na mladou generaci umělců, což je jedno z hlavních kritérií při výběru laureáta. Galerie oceněnému umělci uspořádá v příštím roce výstavu a vydá katalog (zde).

3/ Designblok

Od 7. do 12. října proběhl v Praze 16. ročník přehlídky současného designu a módy Designblok. Základním tématem letošního ročníku bylo dětství, jemuž byla věnována hlavní výstava v Superstudiu HRA (zde). Mezi vystavujícími se objevil také časopis Art+Antiques, jenž v Colloredo-Mansfeldském paláci prezentoval Byt sběratele (zde). Designblok pravidelně uděluje v deseti kategoriích ceny šéfredaktorů a hlavní cenu, kterou letos získali Jan Plecháč a Henry Wielgus (zde).

4/ Zemřel Milan Kozelka

V neděli 5. října zemřel ve věku 65 let spisovatel a multimediální umělec Milan Kozelka. Představitel předlistopadového undergroundu i kritik poměrů po sametové revoluci se ve své tvorbě věnoval především poezii a ediční činnosti, ale v době normalizace patřil také k výrazným představitelům české performance (zde, loňský rozhovor pro A2 zde).

5/ Návštěvnost památek NPÚ

Památky ve správě NPÚ zaznamenaly výrazně vyšší návštěvnost oproti loňskému roku. Hrady, zámky, kláštery a další objekty letos navštívilo o 150 tisíc lidí více než loni za celý rok, což představuje nárůst o 16 %. Nejvíce návštěvníků má už tradičně zámek v jihomoravské Lednici následovaný jihočeskými zámky v Českém Krumlově a Hluboké nad Vltavou. Nejvýrazněji stoupla návštěvnost zámků v Kunštátě na Blanensku a v severočeských Zákupech, kde byly připraveny nové expozice a doprovodné programy. Zvýšená návštěvnost přinesla cca 30 milionů korun, které budou investovány do oprav památek (zde).

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.