TZ: Zástupci fondu Okřídleného lva jsou zklamáni

13. 10. 2014Artalk Infoservis

Zástupci fondu Okřídleného lva jsou zklamáni / British Embassy Prague / Praha / 9. 10. 2014

PAMÁTNÍK OKŘÍDLENÉHO LVA MUSÍ PRYČ: HOŘKÉ ZKLAMÁNÍ

PRAHA, 9. října 2014 – Pražský odbor památkové péče rozhodl o tom, že památník Okřídleného lva musí být přemístěn ze své současné lokace na Klárově na jiné, nespecifikované místo v Praze.

Památník byl slavnostně odhalen 17. června 2014 Sirem Nicholasem Soamesem, vnukem Winstona Churchilla, za přítomnosti několika přeživších československých veteránů britského Královského letectva (RAF), kteří bojovali ve druhé světové válce. Sir Nicholas promluvil o statečnosti a obětavosti dvou a půl tisíců hrdinů, kteří uprchli před nacistickou tyranií, aby po boku RAF bojovali za svobodnou Evropu.

Euan Edworthy a plk. Andrew Shepherd, kteří celý projekt zorganizovali a od soukromých dárců z řad britské komunity žijící v Praze vybrali 100 000 liber, vyjádřili nad tímto rozhodnutím hořké zklamání. „Máme všechny důvody věřit tomu, že Okřídlený lev má v rámci pražské komunity silnou podporu. Byli jsme přímo ohromeni pomocí a laskavostí, kterých se nám na dlouhé cestě za uskutečněním našeho projektu ze strany institucí dostalo. V této fázi, kdy byla socha Okřídleného lva navržena, vytvořena, instalována a odhalena při velmi dojemném veřejném ceremoniálu, jednoduše nedokážeme pochopit, proč k ní městské autority zaujaly negativní stanovisko,“ řekl Euan Edworthy.

Adrian Wheeler, jeden z předních zástupců fondu Okřídleného lva, vyjádřil své rozhořčení nad tímto zneuctěním letců, kteří riskovali své životy a v mnoha případech o ně také přišli, aby osvobodili svou zemi od nadvlády nacistů: „Tito muži byli nejstatečnější ze všech statečných. Nasadili své životy v boji se Spojenci o znovuzískání svobody a suverenity malého národa, který byl bezostyšně zastíněn Hitlerovými stoupenci. Okřídlený lev budoucím generacím připomíná, že těchto 2 500 letců nemohlo být poraženo. Pokud si nezaslouží významný památník oni, tak kdo jiný?“

Zástupci fondu Okřídleného lva nyní zřídí nadaci na ochranu a zachování památky československých letců, kteří se za druhé světové války připojili k RAF. Jejím prvním krokem bude distribuce knihy a filmu popisujících únik letců z jejich rodné země, vřelé přijetí ze strany RAF, jejich přínos k vítězství Spojenců a také to, jak v mnoha ohledech získali mezinárodní uznání pro své výjimečné nasazení v leteckém boji.