Top10týdne 7. 10. 2014

Muzeum umění Olomouc má nové logo, web a vizuál, BLAF 2014 a sympozium o budoucnosti Ceny Oskára Čepana, Den architektury, Paralelní polis skupiny Ztohoven, Oblastní galerie Liberec a navýšení dotací, Viennafair 2014, vyhlášení Ceny Věry Jirousové, Fotograf Festival, Mendieta v Rudolfinu a Kubišta v Ostravě, Kulturní prostor PRAHA v Pražákově paláci, otevírací doba francouzských muzeí.

1/ Muzeum umění Olomouc má nové logo, web a vizuál Muzeum umění Olomouc vstoupilo do letošního podzimu s novým logem a vizuálním stylem. Jeho autorem je muzejní grafik Petr Šmalec. Změna vizuálního stylu se projevila rovněž na nové podobě internetových stránek, jejichž spuštění proběhlo 1. října (zde).

2/ BLAF a sympozium o budoucnosti Ceny Oskára Čepana Celkem osmadvacet státních i soukromých galerií se zúčastnilo festivalu vizuálního umění a kultury BLAF – Bratislava Art Festival 2014, který organizuje Nadácia – Centrum súčasného umenia. Letošní pátý ročník proběhl ve dnech 2. až 5. října (zde). Součástí bratislavského festivalu bylo rovněž sympozium Otvorená situácia: 19 rokov Ceny Oskára Čepana. Soutěž věnovaná mladým umělcům prošla během devatenáctileté existence několika koncepčními změnami. Sympozium si kladlo za cíl znovu otevřít otázky, které doposud s Cenou a jejím praktickým významem pro slovenskou uměleckou scénu zazněly (zde).

3/ Den architektury V minulém týdnu proběhl Den architektury. Zahájení, v rámci něhož vystoupili architekt a pedagog Adam Caruso a historik a teoretik architektury Laurent Stalder, proběhlo ve čtvrtek 2. října v pražském kině Světozor. Festival, jenž nabízí komentované prohlídky, diskuze s architekty i teoretiky, workshopy a filmové projekce, se letos konal v celkem třiapadesáti městech (zde).

4/ Paralelní polis skupiny Ztohoven Skupina Ztohoven zahájila činnost svého „institutu“. Projekt Paralelní polis, kvůli němuž si skupina pronajala dům v Holešovicích, je pokusem o životaschopné alternativní společenství s vlastní nezávislou ekonomikou a komunitním sídlem hackerů. Více o projektu zde, zde a zde.

5/ Zvýšení dotací OGL Oblastní galerie Liberec se v příštím roce dočká navýšení dotací z letošních 15,6 milionu korun na 19,2 milionu. S navýšením rozpočtu se počítalo, nová budova bývalých městských lázní, v nichž galerie od letošního jara působí, je větší než původní sídlo, má tak větší nároky na energie i další služby a také přibylo výstav (zde).

6/ Viennafair 2014 Od čtvrtka 2. října do neděle 5. října probíhal ve Vídni desátý ročník veletrhu umění VIENNAFAIR The New Contemporary. Přehlídky zaměřené především na soudobé práce tvůrců ze střední, východní a jihovýchodní Evropy se letos zúčastnilo 115 galerií a institucí. Z českých se představily Drdova Gallery a SVIT, ze slovenských pak bratislavský amt_project, Roman Fecik Gallery a SODA gallery (zde a zde).

7/ Vyhlášení Ceny Věry Jirousové Ve čtvrtek 2. října proběhlo v pražské MeetFactory vyhlášení druhého ročníku Ceny Věry Jirousové pro kritiky výtvarného umění. V kategorii etablovaných kritiků porota ocenila Terezu Stejskalovou, která donedávna působila jako výtvarná redaktorka kulturního čtrnáctideníku A2 a je hlavní editorkou online platformy A2larm. Cenu v kategorii mladých kritiků do 26 let získala studentka VŠUP Anežka Bartlová, u níž porota ocenila vlastní názor, schopnost precizní analýzy a kontextualizace (zde a zde).

8/ Fotograf Festival, Ana Mendieta v Rudolfinu a Kubišta v Ostravě Během celého října probíhá v Praze Fotograf Festival. Téma čtvrtého ročníku – Vidět a věřit – má návštěvníka vybízet k úvahám nad autentičností fotografického záznamu a nad povahou mechanismů ovlivňujících naše vidění, k hledání hranice mezi skutečností a jejím zobrazením. Kompletní program a další informace naleznete zde. V Rudolfinu byla zahájena výstava Any Mendiety. Tvorbu kubánské rodačky zahrnující performance, sochy či kresby poznamenalo vykořenění z rodinného prostředí (zde a zde). Ostravský Dům umění otevřel v minulém týdnu výstavu Zářivý krystal, ta představuje tvorbu Bohumila Kubišty a jím inspirovaných tvůrců (zde a zde).

9/ Kulturní prostor PRAHA v Pražákově paláci Od začátku října funguje v brněnském Pražákově paláci nový variabilní kulturní prostor PRAHA, který provozuje sdružení 4AM/Fórum pro architekturu a média ve spolupráci s Moravskou galerií. Ve středu 1. října se zde konala čtrnáctá brněnská Pecha Kucha Night na téma Volby a rozhodnutí. Pozvání odprezentovat své vize a témata dostaly všechny politické subjekty, které se rozhodly kandidovat v říjnových komunálních volbách v Brně i další organizace, které se ve své praxi s nejrůznějšími životními volbami potýkají (zde). Záznam naleznete zde.

10/ Otevírací doba francouzských muzeí Pařížská muzea Louvre a Musée d’Orsay a rovněž zámek Versailles budou nově otevřena po celý týden. Státem spravovaná muzea tak následují celosvětový trend – sedmidenní otevírací dobu má např. londýnská Národní galerie či madridské Prado. Nová otvírací doba, od níž si francouzská vláda slibuje, že zvedne prodej vstupenek, bude zavedena od roku 2015 (zde).

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.