Druhý ročník Ceny Věry Jirousové zná vítěze

Druhý ročník Ceny Věry Jirousové zná vítěze / MeetFactory / Praha / 3. 10. 2014

Letošní Cenu Věry Jirousové pro kritiky výtvarného umění získaly Tereza Stejskalová a Anežka Bartlová

V Praze 3. října 2014 Druhý ročník Ceny Věry Jirousové zná své laureátky. V kategorii etablovaných kritiků se porota rozhodla ocenit výrazný hlas Terezy Stejskalové, která svou profesní dráhu spojila zejména s kulturním čtrnáctideníkem A2, cenu v kategorii mladých kritiků do 26 let získala studentka VŠUP Anežka Bartlová.

Slavnostní vyhlášení laureátů druhého ročníku Ceny Věry Jirousové pro začínající a etablované kritiky výtvarného umění se uskutečnilo ve čtvrtek 2. října 2014 v pražské MeetFactory. O laureátkách v obou kategoriích rozhodovala odborná porota ve složení vizuální umělec a pedagog Dušan Zahoranský, kritik a kurátor Marek Pokorný, ředitel Galerie města Ostravy a bývalý ředitel Moravské galerie v Brně, umělkyně působící ve Vědecko-výzkumném pracovišti AVU Sláva Sobotovičová, šéfredaktor literárního měsíčníku a nakladatelství Host Miroslav Balaštík a generální ředitelka Českých center Vilma Anýžová.

Kritici do 26 let mají možnost se přihlašovat prostřednictvím zaslaných publikovaných či nepublikovaných autorských textů, etablované kritiky porota vybírá na základě nominací otevřených odborné i široké veřejnosti.

U Anežky Bartlové, která získala cenu v kategorii do 26 let, porota ocenila zejména vlastní názor, ale zároveň schopnost precizní analýzy a kontextualizace. „Úspornost vyjadřování, schopnost interpretace v různých souvislostech a současně kritický odstup a myšlenková hloubka, to jsou přednosti, kterými kritička Bartlová suverénně vládne,“ říká člen komise Miroslav Balaštík. Anežka Bartlová studuje na Katedře teorie a dějin umění VŠUP v Praze, je ale činná i jako organizátorka platforem a akcí v oblasti současného umění.

Terezu Stejskalovou vybrala komise z šestatřiceti nominovaných v kategorii etablovaných kritiků. „Tereza Stejskalová od počátku své dráhy pracuje v těsném sepětí se současnou výtvarnou scénou, hlavně s nejmladší generací umělců, přičemž definuje a reflektuje nejživější témata. Její záběr přesahuje oblast výtvarného umění: ve své novinářské práci kontinuálně upozorňuje na palčivé problémy kultury a uměleckého provozu obecně. Výtvarnou kritiku a žurnalistiku propojuje mimořádně tvůrčím způsobem s dalšími činnostmi, kterými se zabývá - je také kurátorkou, překladatelkou a politickou aktivistkou s jasně vyprofilovaným jazykem a nekompromisními pozicemi,“ shrnuje vyjádření poroty Sláva Sobotovičová.

Tereza Stejskalová donedávna působila jako výtvarná redaktorka kulturního čtrnáctideníku A2 a je hlavní editorkou online platformy A2larm. Výrazně se angažuje také v sociálně-kritických aktivitách, je například jednou z iniciátorek Výzvy proti nulové mzdě.

CENA VĚRY JIROUSOVÉ

Cílem ceny určené začínajícím a již etablovaným kritikům výtvarného umění je zviditelnit tento v českém prostředí dosud málo reflektovaný obor, podpořit začínající autory a současně poukázat na práci těch, kteří jsou pro oblast umělecké kritiky dlouhodobým přínosem. Cena nesoucí jméno české básnířky, kritičky a historičky umění Věry Jirousové (1944 – 2011) vznikla v roce 2012 ve spolupráci Mezinárodního centra současného umění MeetFactory a INI Gallery s Českými centry, z iniciativy umělce a kurátora Dušana Zahoranského. Spolupořadately ceny a hlavními mediálními partnery jsou časopis Art+Antiques a portál Artalk.cz, mezi další partnery patří Artmap.cz, Artyčok.tv, A2, Flash Art a Ateliér.