TZ: Festival Fotograf #4 „vidět a věřit“

Festival Fotograf #4 „vidět a věřit“ / Praha / 1. - 31. 10. 2014

Festival Fotograf láká začátkem října na kaskádu zahájení, performancí, výstav a také na diskuze o tom, co je skryto za fotografiemi, ale nemusí být na první pohled vidět.

Praha, 30. září 2014 – letošní čtvrtý ročník Festivalu Fotograf rozvíjí téma s názvem vidět a věřit. Má evokovat otázky spojené s důvěryhodností média fotografie, s tím, jakou váhu jsme ochotni přikládat technickým obrazům, ačkoliv jsou téměř stejně manipulovatelné jako kterékoliv jiné. Zlatým hřebem festivalu bude program pátečního dne, 3. října, ve Veletržním paláci, který bude doslova nabitý akcemi. V odpoledních hodinách se bude konat mezinárodní diskuzní fórum s názvem Stadium zrcadla a večer proběhne v Malé dvoraně Veletržního paláce oficiální zahájení festivalu, několik performancí, křest časopisu Fotograf a následná Afterparty v Café Jedna.

Již v prvních dnech měsíce října festival otevírá řadu výstav jako například v Galerii Jelení první samostanou výstavu v Čechách mladé české autorky žijící v Londýně Terezy Zelenkové s názvem Dva a dva je pět. Dále bude zahájena výstava Richarda Loskota a Marka Štima v galerii etc. a také výstava studentů FAMU v budově školy na Smetanově nábřeží.

V Galerii SPZ proběhne za přítomnosti amerického multimediálního umělce a experimentátora Sama Ashleyho vernisáž jeho unikátního projektu Z podstaty, kdy po třiceti letech budeme mít možnost jako první spatřit, zda se na snímcích uchovalo něco z jeho tehdejšího pátrání po šamanismu. Kanadský umělec David Miller otevře výstavu Sol's Light, během níž sleduje obraz, dokud docela nezmizí a v Galerii Kvalitář zahájíme výstavu společného projektu Petra Duba, Marka Habra a Zdeňka Porcala s názvem (Re)framed.

V dalším týdnu se budeme těšit na Snímky Aňi Šebelkové v Projektuplus, vernisáž Hin Mah Too Yah Lat Kekt Aleksandry Vajd, Hynka Alta a jejich hostů a na výstavu prací Emily Medkové a Pavla Nešlehy s názvem Duše věcí.

Po celou dobu festivalu bude ve čtyřech výlohách Veletržního paláce 24 hodin denně volně ke shlédnutí tzv. Kinokukátko – výstava vybraných krátkometrážních filmů z Národního filmového archivu.

Z doprovodných akcí doporučujeme přednášku Casting, Rubbing, Making Strange Margaret Iversen, jedné z předních postav současné teorie umění, která se bude věnovat potřebě estetického ozvláštňování uměleckých projektů na příkladech vybraných světových autorů.

Jak již bylo zmíněno, odborné veřejnosti je určeno mezinárodní Diskuzní fórum s názvem „Stadium zrcadla“, na němž vystoupí tito významní zahraniční i domácí hosté: profesorka dějin umění na University of Essex Margaret Iversen, kurátorka v Museum of Contemporary Photography, Chicago Karen Irvine, kurátorka fotografie a vysokoškolská pedagožka Katarzyna Majak, historička umění z Universität Zürich Patrizia Munforte a teoretik vizuální kultury Václav Hájek, a budou společně debatovat o aktuálním festivalovém tématu v kontextu vizuálního umění.

Ve Veletržním paláci proběhnou mimo jiné v den oficiálního zahájení Festivalu Fotograf dvě multimediální interaktivní performance, které budou pracovat nejen s prostorem Malé dvorany (Richard Loskot: Čas drží vše pohromadě ), ale i s prostorem města (Jonáš Strouhal a Jonáš Rosůlek: Crippled By Consciousness). K festivalu opět vychází speciální 24. číslo časopisu Fotograf  na stejné téma, jehož slavnostní křest bude součástí afterparty v Café Jedna.

Z připravovaných festivalových akcí upozorňujeme na slibnou performance známého slovenského umělce Borise Ondreičky, který svůj dlouholetý zájem o spiritistickou fotografii transformuje do noční seance Manifestace ducha (mis-en-scène). Premiéra této akce se bude odehrávat v unikátních historických prostorách barokního tanečního sálu Colloredo-Mansfeldského paláce.

Za akcí tradičně stojí Občanské sdružení Fotograf 07 o.s., které už několik let provozuje Fotograf Gallery a již od roku 2001 vydává časopis Fotograf ve dvou jazykových mutacích. Kompletní program a další informace jsou k dispozici na stránkách www.fotografestival.cz.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Festival organizuje občanské sdružení Fotograf 07 pod záštitou hlavního města Prahy a za podpory Ministerstva kultury ČR.

Partneři: Galerie hlavního města Prahy, Národní Filmový Archiv, Parkhotel Praha, Národní Galerie, Polský institut v Praze, Česká centra, Pro Helvetia, FAMU, F H Prager, FOMA

Mediální partneři: A2, Art+Antiques, Artalk.cz, Artmap, Artyčok, Aktuálně.cz, Expats.cz, Flash Art, Goout.cz, Informuji.cz, Kulturissimo.cz, Metorpolis.cz, Obálka Praha, Prague.tv, Protišedi.cz, Radio 1, Radio Wave, Kina: Bio Oko, Aero a Světozor

Nadcházející vernisáže výstav:

1. 10. 2014 – 19:00 | → etc. galerie Richard Loskot, Marek Štim: ČASOPROSTOROVÁ MŘÍŽKA

1. 10. 2014 – 18:00 | → Galerie Jelení Tereza Zelenková: DVA A DVA JE PĚT

1. 10. 2014 – 20:00 | → FAMU SEEING IS BELIEVING, STUDENTSKÁ SKUPINOVÁ VÝSTAVA (FAMU)

2. 10. 2014 – 17:00 | → Kvalitář Petr Dub, Marek Habr, Zdeněk Porcal: (RE)FRAMED

2. 10. 2014 – 17:00 | →  Galerie SPZ Sam Ashley: Z PODSTATY (1984-2014)

2. 10. 2014 – 18:00 | → bílý nástěnka Matyáš Chochola: ZPĚV DRAVÝCH PTÁKŮ

2. 10. 2014 – 18:00 | → Galerie Školská 28 David Miller: SOL'S LIGHT

2. 10. 2014 – 18:00 | → Fotograf Gallery Martin Vongrej: ČEKÁNÍ NA KONEČNOU PŘÍTOMNOST V NEPŘÍTOMNOSTI

3. 10. 2014 – 19:00 | → Korzo Veletržního Paláce KINOKUKÁTKO

8. 10. 2014 – 19:00 | → Projektplus Aňa Šebelková: SNÍMKY

9. 10. 2014 – 18:00 | → AMU Gallery Aleksandra Vajd a Hynek Alt: HIN MAH TOO YAH LAT KEKT

9. 10. 2014 – 19:00 | → Archiv výtvarného umění, DOX Emila Medková and Pavel Nešleha: DUŠE VĚCÍ

14. 10. 2014 – 18:00 | → Ateliér Josefa Sudka Anna Orłowska: PŘÍPADOVÁ STUDIE: NEVIDITELNOST

21. 10. 2014 – 19:00 | → Galerie Mimochodem Pavel PříkaskýNAJDEŠ JI V LEVÉM UCHU