Top5týdne 30. 9. 2014

Komerční banka partnerem NG, Rostislav Koryčánek odchází do MG, udílení cen NPÚ, nové působiště slovenského Tranzitu a vernisáž CJCH 2014.

1/ Komerční banka partnerem NG

Komerční banka se stala novým generálním partnerem Národní galerie v Praze. Spolupráce zahrnuje finanční podporu, která dle slov ředitele NG Jiřího Fajta pokryje jeden středně velký mezinárodní výstavní projekt, konkrétně výstavu Oskara Kokoschky, jež bude zahájena v únoru 2015. NG a KB budou také spolupracovat při péči o vlastní sbírku KB, kterou banka galerii poskytne ke krátkodobým výstavám i dlouhodobým zápůjčkám (zde a zde).

2/ Rostislav Koryčánek odchází do MG

Rostislav Koryčánek, který byl už v květnu letošního roku zvolen děkanem FA VUT, se po měsících průtahů a protestů rozhodl na své jmenování děkanem dále nečekat a nastoupí do Moravské galerie, kde se bude starat o metodické centrum a program zaměřený na architekturu. Fakulta bude prozatím fungovat s pověřeným vedením. Nové volby, které však ještě může zkomplikovat končící funkční období akademického senátu, by měly být vypsány do tří měsíců (zde, komentář zde).

3/ Udílení cen NPÚ

Národní památkový ústav poprvé uděloval ceny Patrimonium pro futuro za zásluhy v památkové péči. Ceny byly uděleny ve čtyřech kategoriích: obnova památky, restaurování (obec Křižovatka v Karlovarském kraji za obnovu kostela s. Kateřiny); objev, nález roku (Husitské muzeum v Táboře za objev systému výpustí rybníku Jordán); prezentace hodnot (Občanské sdružení Omnium za prezentaci broumovské skupiny kostelů) a záchrana a obnova památky (městská část Praha 10 za přístup k záchraně inventáře vily bratří Čapků). Cena pro osobnost památkové péče byla in memoriam udělena prof. PhDr. Tomáši Durdíkovi, DrSc. (zde).

4/ Nové působiště slovenského Tranzitu

Slovenský Tranzit změnil své působiště. 25. září otevřel nové prostory na Beskydské ulici v Bratislavě, kde zahajuje činnost výstavou slovenské umělkyně Ilony Németh. Na výstavě nazvané Opravená verzia, kterou připravila kurátorka Judit Angel, jsou prezentována nová díla zaměřená na interpretaci historie, paměť či kulturní a národní identitu (zde).

5/ Vernisáž CJCH

Ve Veletržním paláci v Praze začala výstava pětice finalistů 25. ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého, která potrvá do 4. ledna příštího roku. Letošními finalisty jsou Martin Kohout, Richard Loskot, Lucia Sceranková, Roman Štětina a Tereza Velíková. Spolu s finalisty vystavuje také loňský laureát Dominik Lang. Vyhlášení vítěze proběhne 20. listopadu ve Studiu Hrdinů (zde).

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.