Top5týdne 23. 9. 2014

Otevření bratislavské Kunsthalle a žilinské synagogy, zahájení a vyhlášení StartPointu v DOXu, abc - Art Berlin Contemporary 2014, urbanistická soutěž na Malostranské náměstí, Josef Váchal v GHMP.

1/ Otevření Kunsthalle v Bratislavě a Žilině V pátek 19. září byly zpřístupněny výstavní prostory bratislavské Kunsthalle. Dom umenia/Kunsthalle Bratislava, jenž oficiálně funguje od 1. ledna letošního roku, zahájil svou výstavní činnost projektem Paradox 90. Kurátorské koncepcie v období mečiarizmu (1993–1998) a výstavou zvukových objektů a instalací rakouského umělce Karla Salzmanna nazvanou Vlnové štúdie (zde a zde). Již třetí rok probíhá v Žilině rekonstrukce tamní synagogy a její přeměna na galerii současného umění. Přestože úpravy budovy ještě nejsou dokončeny, Nová synagóga/Kunsthalle Žilina se 18. září otevřela veřejnosti s prozatím tříměsíčním výstavním programem. Jako první jsou prezentovány politické kresby rumunského umělce Dana Perjovschého (zde).

2/ Zahájení a vyhlášení StartPointu v DOXu Od pátku 19. září hostí Centrum současného umění DOX výstavu vítězů dvanáctého ročníku projektu StartPoint, jenž je zaměřen na diplomové práce studentů evropských uměleckých škol. Mezinárodní porota vybírala ze čtyřiadvaceti uměleckých škol z jedenácti evropských zemí celkem dvanáct finalistů, jejichž práce jsou v DOXu vystaveny. Během vernisáže byla vyhlášena první cena letošního ročníku, kterou za krátké biografické filmy členů rodiny získala Holanďanka Lisa-Marie Vlietstra. Cenu Českých center získala Barbora Kleinhamplová z AVU, porota rovněž udělila čestné uznání Martinu Hrubému z VŠUP (zde a zde).

3/ abc - Art Berlin Contemporary 2014 Od 18. do 21. září se v Berlíně konal sedmý ročník veletrhu abc – Art Berlin Contemporary. Letošního ročníku se zúčastnily také tři české galerie – Hunt Kastner Artworks s Jiřím Thýnem, SVIT s Markem Medunou a Polansky Gallery, která představila práce Adama Holého a Vladimíra Houdka. Berlínská galerie Schleicher/Lange pak prezentovala dílo Krištofa Kintery (zde a zde).

4/ Urbanistická soutěž na Malostranské náměstí V červnu vyhlásil magistrát hl. m. Prahy soutěž na ideový architektonicko-urbanistický návrh revitalizace Malostranského náměstí (zde). Do začátku září se sešly čtyři desítky návrhů, z nichž byl v minulém týdnu odbornou porotou vybrán vítěz. Oceněná studie architektů Martina Hájka, Václava Hájka a Petra Horského plánuje sjednotit prostor náměstí, zredukovat počet parkovacích míst a rozšířit místa pro posezení. Návrh počítá rovněž s možným umístěním sochařského díla a fontány. Vzhled náměstí by se mohl začít proměňovat v roce 2016 (zde).

5/ Josef Váchal v GHMP V úterý 16. září byla v pražském Domě U Kamenného zvonu zahájena výstava Josef Váchal: Magie hledání (zde). Kurátorka Marie Rakušanová se prostřednictvím čtyř stovek vystavených objektů pokouší přiblížit umělcův vztah k magii, okultismu a esoterice. Vedle obrazů, grafik, kreseb a soch jsou návštěvníkovi prezentovány rovněž Váchalovy zápisníkové kresby a poznámky, jež jsou překresleny na stěně galerie (zde a zde).

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.