TZ: STARTPOINT. Prize for Emerging Artists 2014

STARTPOINT. Prize for Emerging Artists 2014 / Centrum současného umění DOX / Praha / 19. 9. – 27. 10. 2014

19. 9. – 27. 10. 2014

Dvanáctý ročník projektu StartPoint zná svého vítěze. Výstava projektu, který představuje nastupující evropské umělce, bude v Centru současného umění DOX otevřena do 27. 10. 2014.

Projekt StartPoint každoročně sleduje mladé umělecké talenty na evropských uměleckých školách, aby z nich vybral a na výstavě představil ty nejzajímavější diplomové práce uplynulého roku. Pro letošní přehlídku v Centru DOX vybrala mezinárodní porota z 24 uměleckých škol z 11 evropských zemí celkem 12 vystavujících finalistů. V den vernisáže 18. září pak porota vybrala celkového vítěze a udělila dvě další ocenění.

Hlavní cenu získala Holanďanka Lisa-Marie Vlietstra, která si porotu získala krátkými autobiografickými filmy, v nichž zobrazuje a zpytuje členy vlastní rodiny. K žánru, který by se dal popsat jako zvláštní typ rodinných psychologických etud, ji přivedl vytříbený zájem o mezilidské vztahy. Lisa-Marie Vlietstra: Babička s koněm

„Moje práce čiší z potřeby dosáhnout pochopení, jak se dva lidé vztahují k sobě navzájem a jak člověk definuje sebe sama ve vztahu k druhému,“ vysvětluje absolventka amsterdamské Gerrit Rietveld Academy. „Přestože ve svých filmech pozoruji zblízka konkrétní osobu, snažím se její osobní dědictví zároveň převést do obecnejší roviny,“ dodává.

„Rozhodování poroty bylo poměrně jednohlasné a ocenilo autorku za odvahu pustit se do zkoumání intimních i temných koutů vlastní rodiny a zároveň schopnost si zachovat odstup a smysl pro příběh i obraznost,“ komentuje výběr mezinárodní jury kurátor Pavel Vančát.

Odměnou vítězky je měsíční rezidence v Praze spojená s výstavou a možností realizovat vydání autorského katalogu.

Cenu Českých center, která umožňuje poznávací rezidenci v jednom z Českých center v zahraničí, získala Barbora Kleinhamplová z pražské Akademie výtvarných umění. V jejím videu můžeme sledovat absurdní situace psychologického násilí maskovaného pod značkou neurolingvistického koučinku manažerů. Celá situace je však inscenovaným setkáním herců a nic netušících frekventantů bizarního kursu, kterou lze chápat jako hravou a vtipnou kritiku metod současného byznysu.

Barbora Kleinhamplová: Důvěryhodný vztah

Porota dále udělila čestné uznání Martinu Hrubému (VŠUP Praha) za film o spletité historii bývalého rekreačního střediska KSČ na Vystrkově u Orlické přehrady. „Letní resort u Orlíku může být viděn jako trojrozměrná kronika politických, ekonomických, sociálních i kulturních zvratů, jež se odehrály v československém, resp. českém prostředí od 50. let 20. století až do současnosti,“ vysvětluje autor volbu tématu.

Přestože ve výstavě se nakonec sešly práce z 9 evropských zemí, dva ocenění pocházejí z českých škol. „Sami jsme byli překvapeni kvalitou českých zástupců, ačkoliv úroveň prací byla velmi vyrovnaná,“ dodává Pavel Vančát.

Výstava StartPoint, která za dvanáct let své existence přerostla z národní přehlídky v rozsáhlý projekt, si kromě představení mladých začínajících talentů klade za cíl vytvořit platformu pro setkávání nadějných umělců a odborníků napříč zeměmi, tradicemi a žánry.

StartPoint pořádá Nadace Arbor vitae s podporou Ministerstva kultury České republiky.

Vystavující umělci:

Pegah Amini (AdBK Nürnberg) / Alžběta Bačíková (FaVU Brno) / Kateřina Dobroslava Drahošová (FU OU Ostrava) / Gitte Hendrikx (KABK Den Haag) / Dominik Hlinka (VŠVU Bratislava) / Martin Hrubý (VŠUP Praha) / Eric Keller (HfBK Dresden) / Barbora Kleinhamplová (AVU Praha) / Manuela Marcovici (UNArte Bucuresti) / Kevin Rouillard (ENSBA Paris) / Lisa-Marie Vlietstra (GRA Amsterdam) / Naama Zusman (HKU Utrecht)

Kurátorský tým:

Pavel Vančát, hlavní kurátor projektu

Marcel Fišer, ředitel GAVU Cheb, koordinátor projektu

Ondřej Chrobák, šéfkurátor, Moravská galerie v Brně

Lucia Gavulová, kurátorka, Slovenská národní galerie, Bratislava

Mezinárodní porota:

Christoph Tannert, umělecký ředitel Künstlerhaus Bethanien, Berlín

Radek Váňa, kurátor, Amsterdam

Jean-Marc Avrilla, kurátor, Paříž

Další informace na:

www.dox.cz/cs/vystavy/startpoint-prize-for-emerging-artists-2014

www.startpointprize.eu

www.facebook.com/startpointprize

Výstava bude pro veřejnost otevřena v Centru současného umění DOX ve dnech 19. 9. – 27. 10. 2014.

Fotografie v tiskové kvalitě jsou ke stažení na http://www.dox.cz/cs/press