TZ: Denisa Nová, Karin Zadrick, Klára Dvořáková

Denisa Nová, Karin Zadrick, Klára Dvořáková / Ruměná. Kůže z dechu / PLATO – platforma (pro současné umění) Ostrava: dvorana mutifukční haly Gong / Ostrava / 18. 9. - 23. 11. 2014

Denisa Nová, Karin Zadrick, Klára Dvořáková: Ruměná. Kůže z dechu

18 09 – 23 11 2014

Vernisáž 17 09 2014 v 18.00

Dvorana Multifunkční haly Gong

Kurátor výstavy: Marek Pokorný

Grafické řešení výstavy: Adéla Svobodová

Organizační spolupráce: Trojhalí Karolina

K výstavě vychází kniha

Galerie města Ostravy, Multifunkční aula Gong, Dolní Vítkovice, Ruská 2993, Ostrava – Vítkovice

Otevřeno denně 10–18 h. Vstup volný

www.plato-ostrava.cz

Nová výstava galerie PLATO je odvážným tahem, představuje současnou módu

Jedna z nejvýraznějších módních návrhářek české scény Denisa Nová společně s fotografkou Karin Zadrick a básnířkou Klárou Dvořákovou připravily speciálně pro galerii PLATO (platforma pro současné umění) Ostrava výstavu Ruměná. Kůže z dechu. Vernisáž se koná tuto středu 17. září v 18.00 ve dvoraně Multifunkční auly Gong, součástí vernisáže bude performance/módní přehlídka, která je připravena speciálně pro tento večer. Vernisáž zahájí kurátor výstavy Marek Pokorný.

Podle autorky projektu Denisy Nové by se výstava Ruměná. Kůže z dechu dala rozdělit do tří částí: instalace, performance a kniha, která k výstavě vychází. Instalace výstavy trvala dva dny, ale předcházela jí dlouhá příprava. Proces zkoušení a hledání správného způsobu prezentace byl velmi náročný, neboť záměr Denisy Nové – šaty levitující v prostoru – vyžadoval přesné technické řešení. Od nafukovacích balonků přes různé způsoby adjustace oděvů došli autoři výstavy k ukotvení šatů za pomoci horolezců na stropě Multifunkční auly Gong.

Součástí instalace budou tedy oděvy, monochromy a projekce zprostředkovávající performance/módní přehlídku z úvodního večera výstavy, pro kterou byla zvolena místo hudebního doprovodu zvuková kompozice textu básně Ruměná Kláry Dvořákové. Denisa Nová charakterizuje uvedenou kolekci jako „oděv, který je pouhým dotekem, je křehounký, jako kůže z dechu. Oděvy jsou v kontrastu k fotografiím, které pořídila Karin Zadrick. Fotky jsou syrové, až lehce pornografické.“

K výstavě vychází kniha uvozená ústřední básní Ruměná a vedle fotografií Karin Zadrick zaznamenávající seanci s Klárou Dvořákovou doplněnou o snímky vystavených modelů. Karin Zadrick o spolupráci s Denisou říká: „Naše společná komunikace a spolupráce bývá hodně komplikovaná. O to víc je pro nás výsledek silný, protože se nakonec se vždy propojíme a všechno začne fungovat.“

„Prezentace současné módy jako plnohodnotného uměleckého výkonu není v českých galeriích ještě samozřejmostí. Na rozdíl od zahraničí, kde je móda a práce s oděvem jako výrazem nejen estetických, ale také konceptuálních a sociálních ambicí, dlouhodobě středem pozornosti různých kurátorských přístupů a uměleckohistorického či kulturněhistorického výzkumu,“ vysvětluje kurátor Marek Pokorný. „Vztah současného umění k jiným oblastem vizuální a výtvarné tvorby je stále těsnější a komplexnější. Při koncipování výstavního plánu proto alespoň jednou za rok myslíme i na prezentaci důležitých témat, společných výtvarnému umění a grafickému designu, architektuře, anebo – jak je tomu v případě Denisy Nové – módě,“ uvádí Pokorný.

Klára Dvořáková (*1973) – básnířka, jogínka a arabistka. Vystudovala Arabistiku, Dějiny a kulturu islámských zemí a Politologii na Filosofické fakultě Karlovy univerzity v Praze.

Denisa Nová (*1973) – přední módní návrhářka, jejíž práce pod značkou DNB jsou na trhu od roku 1999. Zaměřuje se na design a tvorbu oděvů pro ženy, obohacovanou kolekcemi módních doplňků a obuví. Je absolventkou Textilní fakulty Technické univerzity v Liberci a Fakulty multimediální komunikace Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Za svou práci obdržela například ocenění oděvní designér roku (Czech Grand Design, 2006) a Cenu šéfredaktorů v rámci Designbloku (2009, 2011, 2012).

Karin Zadrick (*1975) je fotografka. Absolvovala studia na Fakultě výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně v ateliéru konceptuální tendence a multimédia. Kromě módní fotografie (Jakub Polanka, Hana Zárubová a další) se věnuje i volné tvorbě. Dlouhodobě spolupracuje s Denisou Novou a je spoluautorkou publikací Skici 1 a Skici 2.

Doprovodný program

Čt 09 10 v 17.30 hodin

Autorská prohlídka k výstavě Ruměná. Kůže z dechu s Denisou Novou

Čt 09 10 v 18 hodin

Diskuse s Denisou Novou

Cyklus Hlava umělce

Detailní informace o programu najdete na webových stránkách www.plato-ostrava.cz.

Změna programu vyhrazena.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PLATO – platforma (pro současné umění) Ostrava

Galerie města Ostravy

Multifunkční aula Gong

Dolní Vítkovice, Ruská 2993, Ostrava – Vítkovice

Otevřeno denně 10–18 h

Přístup do všech prostor je bezbariérový

Vstup volný

www.plato-ostrava.cz

 

T: (+420) 595 952 281, 726 902 281

E: plato@plato-ostrava.cz

www.plato-ostrava.cz, www.trojhali.cz

facebook.com/plato-ostrava.cz

 

 

JAK SE K NÁM DOSTANETE

 

TRAM 1 2 6 10

zastávka Vítkovice vysoké pece

(pak do průjezdu pod zastávkou)

 

AUTEM

Zadání do GPS 49°49’4.647”N 18°16’35.738”E

křižovatka ulic Ruská a Výstavní, pak do slepé ulice

podél tramvajových kolejí, do podjezdu

pod ulicí Místecká