Top5týdne 16. 9. 2014

Galerie Zdeňka Sklenáře v novém prostoru, Meda Mládková oslavila 95. narozeniny, výročí 215 let AVU, nové pomníky v Praze, granty v oblasti kultury.

1/ Galerie Zdeňka Sklenáře v novém prostoru

Pražská pobočka Galerie Zdeňka Sklenáře, jejíž sídlo na Smetanově nábřeží loni v dubnu zničil výbuch plynu v sousedním domě na Divadelní ulici (zde), zahájila činnost v nových prostorách. Galerie se přemístila na Salvátorskou ulici na Starém Městě do prostoru, který pro ni upravil architekt Josef Pleskot. Prvním výstavním počinem na novém místě je souborná přehlídka grafického díla Bohumila Kubišty, jež připomíná 130. výročí narození tohoto tvůrce (zde).

2/ Narozeniny Medy Mládkové

Foto: Jindřich Nosek

Meda Mládková, zakladatelka Muzea Kampa, která se zasloužila o propagaci českého umění a zejména díla Františka Kupky v zahraničí, oslavila 8. září 95. narozeniny (zde). Při příležitosti jejího životního jubilea vyšla kniha Meda Mládková - Můj úžasný život, jejímž autorem je redaktor Respektu Ondřej Kundra (zde).

3/ 215 let AVU

Pražská Akademie výtvarných umění v těchto dnech slaví 215. výročí založení. AVU vznikla 10. září 1799 na popud Společnosti vlasteneckých přátel umění jako nejstarší umělecká škola na našem území. Hlavní oslavy výročí se uskuteční 1. října, kdy proběhne imatrikulace studentů prvního ročníku, vernisáž výstavy Spirála krajiny a křest knihy „do, před, u, o, na, od, s, přes, pro, skrz, za, v, z AVU“, která popisuje současnou AVU (zde).

4/ Nové pražské pomníky

Pražský veřejný prostor získal dva nové pomníky připomínající významné osobnosti z oblasti elektrotechniky. V Praze 6 byla odhalena bronzová plastika znázorňující elektrický výboj autorů Stefana Milkova a Jiřího Trojana, jež upomíná na vědce Nikolu Teslu (zde). V Praze 9 vznikla připomínka vynálezce a průmyslníka Emila Kolbena, který zahynul v roce 1943 v Terezíně. Autory skleněného objektu jsou Lukáš Velíšek a Martin Suchánek (zde, fotogalerie z odhalení obou pomníků zde).

5/ Granty v oblasti kultury

Ministerstvo kultury vypsalo výběrové dotační řízení na podporu projektů v oblasti výtvarného umění pro rok 2015 a v některých případech také pro roky 2016 a 2017. Uzávěrka pro podání přihlášek je 30. září (zde). Se státní podporou svých aktivit mají v současné době problémy soukromé galerie ve Španělsku. Tamní vláda jim od roku 2011 snížila příspěvek určený na prezentaci v rámci zahraničních veletrhů zhruba na desetinu, a galeristé se proto snaží přilákat kupce na domácí umělecké přehlídky (zde).

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.