Top10 léta 2014

Jiří Fajt v čele NG, Zlínský salon a výstava Natalie LL, Rostislav Koryčánek a FA VUT, Berlínské Biennale a petrohradská Manifesta, DOX expanduje, posun termínu pro předložení návrhů na benátské bienále, Mánes bez výstavního programu, ředitel Muzea města Brna a zmatky kolem Matalovy výstavy, rekonstrukce galerie v Hradci Králové, nové divadlo v Plzni.  

1/ Jiří Fajt v čele NG Od 1. července stojí v čele Národní galerie Jiří Fajt. Nový ředitel má v plánu změnit organizační struktury, provést analýzu stavu budov, zkvalitnit služby či třeba dát více kompetencí kurátorům (zde, zde a zde). Podrobnější koncepce by měla být zveřejněna v nejbližší době. Jedním z prvních kroků směřujících k reorganizaci galerie je zřízení nové pozice hlavního kurátora, jehož role by měla být zejména koncepční, koordinační a metodická. V polovině září by se této funkce měl ujmout Adam Budak, který dosud působil jako kurátor sbírky současného umění v Hirshhornově muzeu ve Washingtonu (zde, zde a zde).

2/ Zlínský salon a Natalie LL Letošní, v pořadí již sedmý ročník Nového zlínského salonu probíhal v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně od poloviny května do konce srpna. Trienální přehlídky se zúčastnila necelá stovka českých a slovenských tvůrců (zde). Největšího mediálního zájmu se dočkala doprovodná výstava Natalie LL. Přehlídka polské umělkyně byla v polovině srpna na popud vedení kraje uzavřena. Důvodem byla údajná pornografičnost vystavených snímků. Po týdnu však došlo k jejímu opětovnému otevření (zde, zde a zde).

3/ Koryčánek a VUT Již v květnu zvolil Akademický senát na post děkana Fakulty architektury VUT Rostislava Koryčánka. Kvůli nesouhlasnému postoji některých členů fakulty, kteří zaslali rektorovi VUT petici, v níž odmítají Koryčánkovo jmenování, nebylo dosud o děkanovi rozhodnuto (např. zde a zde). Před nedávnem rektor VUT přislíbil, že o postu děkana FA rozhodne do začátku nového akademického roku, tedy do 22. září. Aktuálně však vedení školy oznámilo, že není schopno říci, kdy rektor své konečné stanovisko vysloví (zde).

4/ Berlínské Biennale a petrohradská Manifesta Od 29. května do 3. srpna probíhalo Berlínské bienále současného umění. Kurátorem osmého ročníku byl Juan A. Gaitán. Ve třech hlavních sídlech – tradiční KW Institute, Museum Dahlem a Haus am Waldsee, se představilo šest desítek tvůrců (zde a zde). Od 28. června do 31. října hostí petrohradská Ermitáž jubilejní desátý ročník putovního evropského bienále současného umění Manifesta. Hlavním kurátorem přehlídky, jíž se účastní padesátka umělců, je Kasper König (zde). Jako ústřední téma organizátoři zvolili dialog mezi starým a novým umění. Přípravy letošní Manifesty však provázel bojkot části umělecké obce a ústupky pořadatelů směrem k hostitelské zemi (např. zde).

5/ DOX expanduje Po šesti letech své existence se pražská galerie DOX odhodlala k rozšíření svých prostor. DOX v létě odkoupil za bezmála sto milionů sousední budovu. Do léta 2016 by zde měly vzniknout nové kanceláře, malé sály, které bude galerie využívat pro pořádání diskusí a workshopů, a rovněž multimediální sál pro pět set diváků (zde).

6/ Benátky 2015 - posun termínu Národní galerie prodloužila termín pro předložení návrhů expozice národního pavilonu Cecoslovacchia pro 56. ročník Mezinárodního bienále výtvarného umění v Benátkách (zde a zde). Posunutí deadlinu NG odůvodnila snahou „maximálně využít potenciálu, který prezentace na prestižním bienále v Benátkách České republice nabízí“. Výsledky soutěže budou vyhlášeny 20. října. V hodnotící komisi by nově měli zasednout rovněž zahraniční odborníci.

7/ Mánes bez výstavního programu Po dvouleté rekonstrukci byly v květnu otevřeny výstavní prostory Mánesa. Přehlídka prací karikaturisty a malíře Ivana Steigera, jež provoz zahajovala, skončila 27. června. Od té doby nebyla Nadace českého výtvarného umění, která galerii zpravuje, schopna oznámit další výstavní program galerie.

8/ Ředitel Muzea města Brna a zmatky kolem Matalovy výstavy Rada města Brna vyhlásila výběrové řízení na obsazení funkce ředitele Muzea města Brna. Přihlášky bylo možné doručit do 15. srpna (zde). Od 12. června probíhá v prostorách muzea výstava Bohumír Matal / konstruktér barvy. Kvůli nesrovnatelnostem ve smlouvách bylo jedním ze soukromých majitelů několik obrazů z výstavy staženo. Z pochybení se vzájemně obviňují vedení galerie a externí kurátorka, jež výstavu připravovala (zde).

9/ Rekonstrukce galerie v Hradci Králové V červenci byla zahájena rekonstrukce Galerie moderního umění v Hradci Králové. Stavební práce, jejichž cena je odhadována na 77 milionů, mají být ukončeny v srpnu 2015. V plánu je oprava střechy, fasády, výměna oken a rozvodů elektrické energie a nové vnitřní vybavení budovy. Návštěvníci by měli do zrekonstruovaných prostor zavítat na jaře 2016 (zde a zde).

10/ Nové divadlo v Plzni Dne 1. září zahájilo svůj provoz Nové divadlo J. K. Tyla v Plzni. Budova disponuje dvěma sály, hlavním pro 461 diváků a menší studiovou scénou pro 150 návštěvníků. Komplex vybudovaný za 880 milionů korun je součástí projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015. Za návrhem projektu stojí tým architektonické a projekční kanceláře HELIKA v čele s architektem Vladimírem Kružíkem (zde a zde).

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.