TZ: Jaromír 99

Jaromír 99 / KILL-TIME / Výstavní síň Chrudim / Chrudim / 28. 8. - 28. 9. 2014

Jaromír 99: KILL-TIME

Výstavní síň Chrudim

divadlo Karla Pippicha, nábř. Karla Čapka 6

Vernisáž: čtvrtek 4. září 2014 od 17 hodin

28. srpna – 28. září 2014

Výtvarná tvorba Jaromíra Švejdíka alias Jaromíra 99 je známá široké skupině komiksových fanoušků a v posledních letech nejen jim. Od chvíle, kdy se komiks o Aloisi Nebelovi stal generační filmovou legendou, znají obrysy jeho práce i lidé, kteří běžně nenavštěvují galerie a výstavní síně. A přitom právě tam dílo tohoto autora právem patří: jeho práce na papíře zaujmou svou vizuální přesvědčivostí a především technikou, kterou na současné umělecké scéně nikdo jiný nepoužívá. Jde o techniku téměř zapomenutou, techniku dávných pouličních kumštýřů, jarmarečních či salonních bavičů, kteří, vybaveni pouze papírem a nůžkami, dokázali vystřihnutím portrétů i figurálních výjevů uchvátit široké obecenstvo.

Takovou sílu, která však dalece přesahuje prvoplánovou zábavnost výše zmíněných lidových umělců, má i tvorba Jaromíra 99. V jeho podání vystřihované a přes sebe překládané vrstvy různě barevného papíru nabízejí svět na první pohled tvarově jednoduchý, ale přitom hluboký a zcela komplexní. Nacházíme v něm závažná témata, jako je problematika Sudet reprezentovaná temnou lesní krajinou pohraničí, kterou zná autor z rodného Jesenicka; prostředí jeho děl je zabydlené lidmi, jejichž portréty vytvořil podle fotografií na náhrobcích hřbitovů kdysi německých vsí. Mezi ně pak řadí nejen sebe (viz. autoportréty), ale i své přátele hudebníky, spisovatele a výtvarníky, jejichž charaktery k divákovi přesvědčivě mluví i skrze nepočetné linie řezů a střihů. Kromě neobvyklé techniky je totiž v jednotlivých pracích Jaromíra 99 pozoruhodná i úspornost, s níž dané výjevy či portréty vytváří. Je dokonalým příkladem toho, že s minimálními prostředky a přímočarým výtvarným postupem lze dosáhnout neopakovatelného, originálního výrazu s velkou výpovědní hodnotou.

Přítomná výstava založená na této formě výtvarné práce nese název Kill-time, neboť Jaromír Švejdík ji zpočátku skutečně chápal jako způsob zabití času, jako kratochvilné vystřihovánky, které vznikaly vedle děl vytvářených technikou kresby a grafiky či počítačové grafiky. Takové práce zná dnes většina Jaromírových fanoušků, neboť jejím prostřednictvím vzniklo i jeho doposud nejslavnější dílo vytvořené ve spolupráci se spisovatelem Jaroslavem Rudišem, komiksový příběh o výpravčím z Bílého Potoka, Aloisi Nebelovi (Labyrint, 2008). Ten v podobě stejnojmenného filmu (Negativ, 2011) přesvědčil i porotu Evropské ceny pro nejlepší animovaný film, a navíc byl Českou republikou nominován v kategorii Nejlepší cizojazyčný film i na Oskara. Z posledních takových realizací představených na výstavě, kterou doprovází také katalog, zmiňme ještě například komiks podle knihy Franze Kafky, Zámek. Jeho vznik iniciovalo londýnské nakladatelství SelfMadeHero, které ji v angličtině vydalo v roce 2013, ve stejném roce vyšla kniha i v Česku (Labyrint, 2013).

Dílo Jaromíra Švejdíka dnes čítá stovky volných prací na papíře, několik publikovaných komiksů, řadu knižních ilustrací, známé práce pro film, a nejnověji i interiérovou realizaci baru kina Světozor v centru Prahy. Představuje ucelený a široký soubor, který dohromady tvoří svět s jasnými obrysy i výraznými hrdiny, svět pojednaný originálním, neopakovatelným a jasně rozpoznatelným výtvarným jazykem. S takovou prací v zádech je už možné bilancovat. Doufám, že k pádnému dojmu z této bilance přispěje i krásný prostor Výstavní síně Chrudim a že ji společně s autorem s požitkem prožijí i návštěvníci této výstavy.

Mgr. Kateřina Tučková, kurátorka výstavy

www.vystavnisinchrudim.cz

Tel: 469 660 660, 603 115 874

Výstavní síň Chrudim

Divadlo Karla Pippicha

Otevřeno:

út – pá 10 – 13, 14 – 17 hod

so, ne a svátky 14 – 17 hod