TZ: OSADA

Zbyněk Baladrán, David Böhm a Jiří Franta, Tomáš Džadoň, Patricie Fexová, Sylva Francová, Pavla Gajdošíková, Terezie Honsová, Miroslav Chochlík, Martin Kochan, Ivo Pelichovský, Jan Šrámek & Veronika Vlková / OSADA / Trafo Galerie / Praha / 5. - 23. 9. 2014

Výstava OSADA v pražské Trafo Galerii se obrací k tématu panelových sídlišť, bohatě se rozrůstajících po široké ploše bývalého Československa především od 70. let 20. století. Jaký je pohled vizuálních umělců na tento stále častěji připomínaný architektonický fenomén o téměř půl století později?

Výstava představuje díla současných autorů, tematizující osobní zážitky i sdílené vztahy v panelových domech na československých sídlištích. Fotografie, kresby, objekty a videa nabízejí dostatečný prostor pro diskusi a zamyšlení se nad tímto tématem z jiné perspektivy. Sídliště rostoucí na zelených loukách od 70. let 20. století zásadně proměnila kulturu bydlení. Na okrajích měst vznikly nové zástavby pro tisíce obyvatel, které měly odpovídat potřebám univerzálního socialistického člověka. Tehdejší představa o ideálním domově s teplou vodou, toaletou či občanskou vybaveností v místě bydliště s obchodem, školou, sportovišti nebo parkem však nebyla naplněna. Obraz panelového domu, považovaného za jeden ze symbolů normalizace, se po revoluci začal měnit.

Výstava OSADA volně navazuje na kurátorský projekt Akce Zet, uskutečněný v roce 2010 v Galerii Emila Filly v Ústí nad Labem. Po čtyřech letech kurátoři oslovili umělce k představení jejich nových děl a nových pohledů na tento architektonický, neustále se proměňující fenomén.

Termín konání: 5.–23. 9. 2014 / Zahájení výstavy: 4. 9. 2014 v 19.00 v Trafo Galerii

Vernisáž doplní intervence Miroslava Chochlíka a VJing Pan xadam, hudba Ziky.