TZ: Splín markýzy z Laverne

Splín markýzy z Laverne / Letohrádek Valeč / 1. - 3. 8. 2014

Již tento víkend proběhne v rámci festivalu Povaleč romantická výstava hrdinů mladého současného umění. Kulisou výstavy s názvem Splín markýzy z Laverne bude působivý původně barokní letohrádek v zahradě zámeckého areálu ve Valči v Západních Čechách. Tajuplné místo se na pár dní znovu promění v romantické sídlo jeho někdejší obyvatelky.

Výstava se točí kolem tajemstvím opředené markýzy z Laverne, později Marie Alžběty z Globenu a Limburg-Styrum, která za dob Marie Terezie obývala Valečské panství. Zámek jí však nikdy nepatřil. Markýza zámek spravovala v době nezletilosti své dcery Marie Josefy, právoplatné dědičky celého panství. Ta jej prodala jinému šlechtickému rodu hned poté, co se provdala.

“Můžeme si jen domýšlet, jak silné bylo pouto markýzy k místu, kde strávila většinu svého života, a jak neutěšená byla její touha po jeho vlastnictví. Bylpro ni Valečský zámek vysněným místem anebo vězením? Možná, že právě neobývaný letohrádek byl útočištěm, ve kterém mohla najít pro svou trýzněnou duši alespoň trochu klidu. Možná byl také jediným svědkem nevyslovených a neuskutečněných přání, splínů i potlačených radostí Markýzy z Laverne,” píší kurátorky Eva Riebová a Tereza Špinková.

Výstava nabídne alternativní verzi historie. Po vzoru romantických letních sídel zrekonstruuje v prostorách letohrádku dobovou atmosféru za pomoci současného umění. Kurátorky pro výstavu vybíraly taková díla, která odpovídala jejich představě o romantismu v současném umění. A tak v portrétním sálu naleznete například ponuré olejomalby současných mladých malířů anebo večerní róbu absolventky pražské UMPRUM. Hudební salonek rozezní přímo pro výstavu zkomponovaná skladba a kabinet kuriozit vyzdobí čínská kaligrafická práce studenta konceptuální tvorby.

Doprovodný program v podobě komentovaných prohlídek fiktivní historií letohrádku, zpěvu markýzina alterega s tváří mladé operní pěvkyně či dobového fotoateliéru dotvoří silnou atmosféru jedinečného místa.

Vernisáž: 1. srpna 19:00

Komentovaná prohlídka: 2. srpna 15:00

Během festivalu otevřeno: 2. srpna 11:00-19:30, 3. srpna 11:00-18:00

Výstava potrvá do 3. Srpna

Vystavující umělci: Patrik Borecký, Jiří Bouma, Ondřej Čech, Barbora Fastrová, Martin Herold, Juliana Höschlová, Markéta Jáchimová, Pavel Jestřáb, Adéla Jirků, Josefína Jonášová, Tereza Kopecká, Petra Křivová, Juliana Křížová, Kristína Láníková, Aleš Novák, Marie Roztočilová, Renata Sedláková, Mafalda Silva, Johana Střížková, Jana Šašková, Michal Šeba, Kristýna Šormová, Ema Traplová, Martina Vídenová, Jakub Vlček, Adéla Vosičková, Tereza Zelenková

Kurátorky: Eva Riebová a Tereza Špinková

DOPROVODNÝ PROGRAM:

Dobový fotoateliér: Jan Hromádko (1. srpna 19:00-20:30, 2. srpna 15:00-17:00)

Alterego markýzy: Tereza Růžičková (2. srpna 15:00)