TZ: Litomyšl uvedla výstavu multimediálního umělce Daniela Pešty

Daniel Pešta / I Was Born in Your Bed / Zámecká jízdárna / Litomyšl / 20. 7. - 5. 9. 2014

Litomyšl - nečekané zvolání jména, obraz o ploše 50 m2 - tak vstupuje divák do výstavy Daniela Pešty I was born in your bed, prostřednictvím videoartu nevídaných rozměrů. Zámecká jízdárna v Litomyšli představuje dílo umělce také v prostorech, které nejsou běžně přístupné veřejnosti.

Velký sál Zámecké jízdárny přivítal 19. 7. výstavu multimediálního umělce Daniela Pešty. Zamýšlený variabilní prostor tak po roce opět láká příznivce výtvarného umění. Výstava s názvem Narodil jsem se ve tvé posteli / I was born in your bed se zabývá individuálním přístupem jedince k romské problematice. „Jízdárna v té podobě, jak byla dokončena, je výzvou pro každou instalaci“ říká Helena Hendrych, koordinátorka projektu. Využití celé stěny k projekci je rozhodně netradiční a zajímavě vedle něj funguje instalace v primárně nevýstavních prostorách jízdárny. „Pro výstavu jsme využili šatny a zázemí v nitru laminátového objektu, kam běžně návštěvník nemá přístup“ pokračuje Hendrych. Ten kdo vystoupí po schodech vzhůru, ocitne se nad druhou, vnitřní projekcí s úhlopříčkou 4,5 metru. Pohled shora koresponduje s netradičním pohledem do vlastního nitra, se kterým tematicky pracuje celá tato výstava. Školní třída je naznačena v jedné z uzavřených prostor, odkazuje na motiv třídní fotky – námět hlavního videoartu a naráží na problematiku segregace v českém školství.

Výstava i was born in your bed je v mimopražském prostředí opravdu ojedinělým a výjimečným počinem, který dává možnost poznat pro zdejšího diváka netradiční způsob práce s tématem.

Doprovodným programem budou komentované prohlídky s autorem výstavy a následná diskuze za účasti terénního pracovníka a obyvatel vyloučené lokality sídliště Borek v Semaníně. První z těchto prohlídek se uskuteční v sobotu 30. 8. od 17:00 a bude spojena s promítáním filmu Cesta ven režiséra Petra Václava, který byl s úspěchem uveden na letošním festivalu v Cannes.

Druhá prohlídka bude věnována školám a proběhne v pátek 5.9. Více info na hendrych@zamecke-navrsi.com

Výstava je otevřena denně 10-18 hod.

www.iwasborn.cz