Majú na Čepana! / 19. ročník Ceny Oskára Čepana pozná mená finalistov

(Bratislava 24. júna 2014) Už 19. ročník súťaže Cena Oskára Čepana, ktorá je určená vizuálnym umelcom a umelkyniam do 35 rokov pozná po minulotýžďnovom zasadaní medzinárodnej komisie mená štyroch finalistov. Na spoločnej výstave, ktorá sa tento rok v októbri uskutoční v Novej Synagóge / Kunsthalle v Žiline, budú svoje diela a videnie sveta prezentovať Jana Kapelová, Jaroslav Kyša, Martin Kochan a Matěj Smetana.

Odborná komisia v zložení Áron Fenyvesi (HU), Piotr Stasiowski (PL), Jiří Ptáček (CZ), Michal Murin (SK) a Mira Keratová (SK), vyberala na stretnutí v piatok 20. júna 2014 v Žiline zo štyridsiatich portfólií. Tie mladí umelci do súťaže zaslali prostredníctvom webovej aplikácie, vďaka čomu mali členovia komisie pred zasadním dostatočný čas ich portfóliá a tvorbu detailne preštudovať. Po celodennej spoločnej diskusii komisia vybrala štyroch finalistov a svoj výber zdôvodnila takto:

„Komise hodnotila autorská portfolia čtyřiceti přihlášených umělců a umělkyň. Ke jménům finalistů došla na základě vzájemné shody. Z tvorby Jany Kapelové (1982) ocenila především tu část, v níž zkoumá možné významy práce v lidském životě. U Martina Kochana (1981) spatřuje potenciál v impulzívním střetu analytických, koncepčních hledisek k tématům veřejného urbánně-společenského prostoru a „nekoncentrované freestylové bastardní tvorby“. Kvalit žilinského rodáka Jaroslava Kyšy (1981), v současnosti žijícího v Londýně, si komise povšimla již v loňském roce. Jeho nové objektové instalace s kinetickými aspekty ji letos přesvědčily, že Kyša patří do finále. Myšlenkovým pozadím jeho efektních minimalitických objektů je polemika s rolí monumentu v napětí mezi pamatováním a zapomínáním. Český umělec Matěj Smetana (1980) se na Slovensku pracovně etabluje teprve čtvrtý rok. Citlivě nakládá s principy animace a uplatňuje je v nečekaných souvislostech. K jeho uvažování patří jak vazby na vědeckotechnické výzkumy, tak poetická emotivnost a humor.

Odborná komise ve složení Áron Fenyvesi, Piotr Stasiowski, Jiří Ptáček, Mira Keratová a Michal Murin zasedala v pátek 20. června 2014 v Žilině, kde se v září uskuteční přehlídka finalistů a následně bude vyhlášen laureát. Navštívila prostor Nové synagogy/Kunsthalle a vyjádřila přesvědčení, že její ojedinělé klima bude finalisty inspirovat k přesvědčivým uměleckým realizacím.“ - za komisiu Jiří Ptáček

Spoločná výstava finalistov sa uskutoční od 16. októbra do 16. novembra 2014 v Novej Synagóge / Kunsthalle v Žiline.

Slávnostné vyhlásenie víťaza sa bude konať 24. októbra 2014.

Víťaz Ceny Oskára Čepana 2014 získa 6 - týždňový rezidenčný pobyt v International Studio & Curatorial Program v New Yorku, finančnú odmenu v hodnote 2600 Eur a po návrate z rezidenčného pobytu možnosť realizovať samostatnú výstavu v etablovanej umeleckej inštitúcii.

Cena Oskára Čepana je dlhodobo súčasťou prestížnej medzinárodnej siete súťaží YVAA – Young Visual Artists Awards, organizovaných v krajinách stredovýchodnej Európy, na Slovensku ju realizuje Nadácia – Centrum súčasného umenia. Jednou zo zmien, ktorú tento rok prinesie, bude jednotné kurátorské a architektonické riešenie spoločnej výstavy. Organizátori Ceny tiež pripravujú viacero rôznych formátov sprievodných programov, ktorými odprezentujú nielen jednotlivých finalistov, ale najmä témy, ktorými sa mladí umelci dnes v svojej tvorbe zaoberajú.

Viac tu.