TZ: Okřídlený lev přistál v centru Prahy

Okřídlený lev přistál v centru Prahy / British Embassy Prague / Praha / 17. 6. 2014

Okřídlený lev přistál v centru Prahy

PRAHA, 17. června 2014 – Dnes odpoledne, téměř 70 let po konci války, byl na pražském Klárově slavnostně odhalen památník Okřídleného lva, který je poctou 2 500 československým letcům, již na křídlech RAF bojovali za osvobození Evropy od nacistické tyranie.

Sochu Okřídleného lva osobně odhalil Sir Nicholas Soames, poslanec britského parlamentu a bývalý ministr obrany, který je vnukem britského válečného vůdce Sira Winstona Churchilla. „Jejich země byla napadena nemilosrdnými přemožiteli. Nesouhlas byl trestán smrtí. Rozhodující ale bylo, že se jim i přesto podařilo uprchnout a připojit se ke vzdušnému boji proti nacistickému Německu. Tito mladí muži byli ti nejlepší z nejlepších,“ ocenil nezištnou obětavost československých letců, kteří nasadili své životy při boji za svobodnou Evropu, Sir Nicholas Soames.

Dar od britské komunity žijící v Praze

Myšlenka pomníku československým letcům pochází od britské komunity žijící v Praze v čele s panem Euanem Edworthym, který zde žije od roku 1994. „Přemýšleli jsme o druhé světové válce a obdivovali jsme neuvěřitelné nasazení československých pilotů, kteří i přes nesmírné překážky vstoupili do řad britského Královského letectva a aktivně se připojili ke vzdušné bitvě proti nacistům. Byli skutečně velmi dobří, mnohá esa Bitvy o Británii byli právě Čechoslováci. Uvědomili jsme si, že v České republice není žádný památník, který by ukázal, jak moc jsou Britové vděční těmto mužům, kteří v boji nasadili své vlastní životy, a rozhodli jsme se to napravit,“ vysvětlil pan Edworthy, v jehož čele shromáždila britská komunita na tento projekt během jednoho měsíce 3,3 milionu Kč.

Podpora od britské vlády

Vláda Jejího Veličenstva přikládá pamětnímu aktu velkou váhu. „Domníváme se, že toto je skvělý způsob, jak ukázat uznání naší země a ocenit statečnost těchto válečných bojovníků a zároveň připomenout silné pouto, které pojí Velkou Británii s Českou a Slovenskou republikou,“ řekl plukovník Andrew Shepherd, britský přidělenec obrany v České republice. Jako pocta letcům byla slavnost zakončena pochodem vojenské pochodové hudby a přeletem historického stíhacího letounu Spitfire.

Svoboda by neměla být považována za samozřejmost

Euan Edworthy jménem britské komunity řekl: „My Britové si stovky let užíváme svobodu – svobodu projevu, svobodu sdružování, svobodu myšlení. Češi a Slováci měli stejnou svobodu až do roku 1938, pak jim byla na dalších 48 let odebrána. Náš Okřídlený lev je poctou Čechoslovákům, kteří jednoduše nesouhlasili s útlakem. Mnozí z nich zaplatili za své přesvědčení vlastním životem. Neměli bychom zapomenout, že jsme jako svobodní Evropané těmto bojovníkům, kteří zaplatili svou krví, potem, slzami a dřinou, za naší dnešní svobodu dlužni. Svoboda by neměla být považována za samozřejmost.“