Top5týdne 10. 6. 2014

Benátské bienále architektury; cena pro Evu Koťátkovou; pomník letcům na Klárově; novinky v Moravské galerii, Daniel Herman k plánovanému snížení rozpočtu MK. 

1/ Benátské bienále architektury V sobotu 7. června byl zahájen 14. ročník bienále architektury v Benátkách (zde). Hlavním kurátorem letošního ročníku je nizozemský architekt Rem Koolhaas. Česká architektura je k vidění na dvou místech. V národním pavilonu Cecoslovacchia je umístěn projekt 2 x 100 mil. m2 - The Collective Dream, který prezentuje architekturu velkých obytných celků realizovaných v letech 1914–2014 na území někdejšího Československa a poté Česka a Slovenska (zde). Druhým je projekt Lifting the Curtain, jenž je zaměřen na definování středoevropské architektury a jejího zasazení do světového kontextu (zde). Bienále bude otevřeno do 23. listopadu.

2/ Cena pro Evu Koťátkovou Eva Koťátková se stala letošní držitelkou ceny Dorothea von Stetten-Kunstpreis 2014 (zde a zde). Ocenění organizované uměleckým muzeem v Bonnu vstoupilo do letošního ročníku s pozměněným konceptem. Nově je cena zaměřena na mladé umělce ze zemí, s nimiž Německo sousedí. Jako první bylo vybráno Česko. Do širší nominace se dostala devítka umělců, z nichž odborná porota vybrala pět do užšího výběru (vedle Koťátkové ještě Adélu Babanovou, Petru Herotovou, Václava Magida a Jakuba Nepraše). Jejich díla nyní vystavuje Kunstmuseum Bonn.

3/ Pomník letcům na Klárově Stavební úřad Prahy 1 povolil výstavbu pomníku československým válečným letcům na Klárově. K odhalení sochy financované britskou komunitou žijící v ČR by mělo dojít 17. června. Podle Národního památkového ústavu není dvoumetrová socha okřídleného lva, jejímž autorem je britský sochař Colin Spofforth, pro Klárov vhodná a tímto rozhodnutím se chtěli řídit i památkáři magistrátu. Stavební odbor však na jejich stanovisko nečekal. Samotná stavba byla již zahájena na počátku minulého týdne (zde).

4/ Novinky v MG Na tiskové konferenci v minulém týdnu představila Moravská galerie několik novinek. V Místodržitelském paláci začalo fungovat knihkupectví ArtMap, jež je primárně zaměřeno na soudobé umění. U příležitosti zahájení letošního ročníku mezinárodního bienále grafického designu bude rovněž 19. června otevřena kavárna Morgal. V nové funkci šéfkurátora galerie byl představen Ondřej Chrobák.

5/ Tisková konference MK Ministr kultury Daniel Herman se na tiskové konferenci v minulém týdnu opakovaně nechal slyšet, že návrh ministerstva financí na snížení rozpočtu MK o jednu miliardu je neakceptovatelný. Herman by rád vyjednal rozpočet ve výši deseti miliard korun. Rovněž bylo oznámeno datum nástupu Jiřího Fajta do čela Národní galerie, mělo by k němu dojít 1. července (zde).

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.