Top5týdne 27. 5. 2014

Zemřela Adriena Šimotová; Koryčánek zvolen děkanem FA VUT; česká účast na benátském bienále ve výběru Rema Koolhaase; nová správní rada NČVU; proběhla Noc kostelů.

1/ Zemřela Adriena Šimotová

2/ Koryčánek zvolen děkanem FA VUT Akademický senát Fakulty architektury brněnské VUT zvolil 22. května Rostislava Koryčánka novým děkanem FA (zde a zde). Koryčánek, bývalý ředitel brněnského Domu umění a dlouholetý šéfredaktor časopisu Era21, byl jediným kandidátem této volby. Nový děkan byl vybrán až na druhý pokus, původně se měla volba odehrát již 25. 3. 2014, kvůli rezignaci několika členů akademického senátu však tehdy neproběhla (zde).

3/ Česká účast na benátském bienále architektury Na bienále architektury v Benátkách se poprvé mimo národní československý pavilon představí česká architektura. Kurátor letošního ročníku Rem Koolhaas vybral projekt Lifting the Curtain, který je zaměřen na definování středoevropské architektury a jejího zasazení do světového kontextu, jako jeden z Collateral Events 14. ročníku mezinárodní přehlídky (zde a zde). V rámci projektu budou prezentovány klíčové osobnosti regionu, stavby a momenty, které sehrály důležitou roli v posledních sto letech při šíření moderní architektury ve světě. Výstava potrvá od 7. června do 23. listopadu.

4/ Nová správní rada NČVU Nadace českého výtvarného umění zvolila 7. května novou správní radu (zde). První zasedání proběhlo 20. května. Na post předsedy byl vybrán akademický malíř doc. Petr Kuthan (vedoucí restaurátorského oddělení NG), místopředsedkyní se stala akademická malířka Ludmila Kaprasová, předsedou dozorčí rady byl jmenován Stanislav Pokorný.

5/ Noc kostelů V pátek 23. května proběhla na řadě míst Česka Noc kostelů (zde). Letošního ročníku se zúčastnilo více než tisíc kostelů, kaplí a modliteben, které pro návštěvníky zorganizovaly například komentované prohlídky, koncerty, divadelní představení, zpřístupnily věže, krypty a mnohá návštěvníkům běžně nepřístupná místa.

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.